Ośrodek wypoczynkowy HAGENUK (dawny)

Droga polna

Dom (ruiny)

Kuźnica (nie istnieje)

Schmiedegrund

PRL

Kuźnica ( niem. Schmiedegrund 1748 rok) Do polowy XVIII w. kolonia Rościszowa (okresowo Potoczka). Po 1945 roku zanikająca wieś należąca administracyjnie do Pieszyc, ale nie mająca żadnego faktycznego związku z miastem i zachowująca odrębność i nazwę. Zajmuje niewielką dolinkę wcinającą się pomiędzy Górę Marii od wsch. i Kokota od pn. wsch. oraz grzbiet odchodzący od Kokota ku wsch. Przez dolny skraj Kuźnicy przechodzi piękna szosa Nr 383 łącząca Dzierżoniów z Wałbrzychem przez Przełęcz Walimską. ...
Kuźnica ( niem. Schmiedegrund 1748 rok) Do polowy XVIII w. kolonia Rościszowa (okresowo Potoczka). Po 1945 roku zanikająca wieś należąca administracyjnie do Pieszyc, ale nie mająca żadnego faktycznego związku z miastem i zachowująca odrębność i nazwę. Zajmuje niewielką dolinkę wcinającą się pomiędzy Górę Marii od wsch. i Kokota od pn. wsch. oraz grzbiet odchodzący od Kokota ku wsch. Przez dolny skraj Kuźnicy przechodzi piękna szosa Nr 383 łącząca Dzierżoniów z Wałbrzychem przez Przełęcz Walimską. Nigdy nie była to duża osada. Powstało tu kilka zagród (16), a już od połowy XIX wieku zaznaczył się wyraźny proces jej wyludniania. Po 1945 roku osada została zasiedlona tylko częściowo i stosunkowo szybko zaczęła się wyludniać. Są tu jedynie pozostałości po wyciągach narciarskich działających w latach 70. XX wieku. Jeden należał do "Techmatransu" w Dzierżoniowie, drugi do "Diory". W górnej części wsi znajduje się węzeł szlaków, przechodzi tu zielony szlak z Rościszowa na Przełęcz Walimską (tyle "Słownik Geografii Turystycznej Sudetów" Marka Staffy 1995)
Kuźnice (ad/Rościszów), pow. dzierżoniowski, dawne Schmiedegrund [M. P. 1950 nr 52 poz. 588, obowiązuje od 08.05.1950 r.].

Gospoda w Kuźnicy.
    Kuźnica (Schmiedegrund) - między Rościszowem a Potoczkiem. Widok ...