Chata górska

Wieża widokowa (dawna)

Suchoń (964 m n.p.m.)

Dierenberg, Dürre Berg, Sucha Góra

Suchoń (964 m n.p.m.) – najwyższy szczyt Krowiarek, w gminie Bystrzyca Kłodzka. Wznosi się on w bocznym grzbiecie, odchodzącym w kierunku zachodnim od głównego grzbietu Krowiarek. Wschodnie stoki są łagodne, natomiast północne, zachodnie i południowe, opadające do Rowu Górnej Nysy oraz dolin Marcinkówki i Białej Wody są bardzo strome. Zbudowany ze skał metamorficznych należących do metamorfiku Lądka i Śnieżnika - w części zachodniej z różnych odmian gnejsów, a w części wschodniej łupków łyszczykowych ...
Suchoń (964 m n.p.m.) – najwyższy szczyt Krowiarek, w gminie Bystrzyca Kłodzka. Wznosi się on w bocznym grzbiecie, odchodzącym w kierunku zachodnim od głównego grzbietu Krowiarek. Wschodnie stoki są łagodne, natomiast północne, zachodnie i południowe, opadające do Rowu Górnej Nysy oraz dolin Marcinkówki i Białej Wody są bardzo strome. Zbudowany ze skał metamorficznych należących do metamorfiku Lądka i Śnieżnika - w części zachodniej z różnych odmian gnejsów, a w części wschodniej łupków łyszczykowych serii strońskiej. Prawie w całości porośnięty lasem świerkowym. U północno-zachodnich podnóży leży wieś Kamienna, u południowo-zachodnich - Idzików, natomiast na północnym wschodzie znajdują się pozostałości zanikającej wsi Marcinków. Na południe od Suchonia, w dolinie Białej Wody leży wieś Biała Woda, do niedawna całkowicie wyludniona. Za Wikipedią

Panorama Białej Wody na tle Suchonia. Nad drogą po prawej stronie ...
    Leśna droga na Suchoniu.