Cmentarz przykościelny

Dzwonnica bramna

Kościół św. Jadwigi

Kath. Kirche

Kościół gotycki, pod wezwaniem św. Jadwigi. Wzniesiony w XV wieku, w XVI w. zamieniony na zbór protestancki, w roku 1610 zwrócony katolikom. Murowany z cegły o układzie polskim, z użyciem kamienia w ścianie zachodniej. Jednonawowy z wyodrębnionym węższym, zamkniętym trójbocznie prezbiterium. Nad główną nawą widnieje wieżyczka. Wystrój wnętrza jest barokowy, z XVII i XVIII wieku. Szkarpy o dwóch uskokach. Kościół posiada ołtarz wczesnobarokowy z XVII w., bogato zdobiony ornamentem, kartuszami i herbami. ...
Kościół gotycki, pod wezwaniem św. Jadwigi. Wzniesiony w XV wieku, w XVI w. zamieniony na zbór protestancki, w roku 1610 zwrócony katolikom. Murowany z cegły o układzie polskim, z użyciem kamienia w ścianie zachodniej. Jednonawowy z wyodrębnionym węższym, zamkniętym trójbocznie prezbiterium. Nad główną nawą widnieje wieżyczka. Wystrój wnętrza jest barokowy, z XVII i XVIII wieku. Szkarpy o dwóch uskokach. Kościół posiada ołtarz wczesnobarokowy z XVII w., bogato zdobiony ornamentem, kartuszami i herbami. Znajduje się w nim rzeźba Chrystusa Ukrzyżowanego, oraz obraz św. Jadwigi z XVII/XVIII w. W zwieńczeniu ołtarza bocznego znajduje się gotycka rzeźba Matki Boskiej z Dzieciątkiem Jezus, z 2 poł. XIV w. W ścianie znajduje się piaskowcowy nagrobek Alberta Ossowskiego, renesansowy (1572 r.) z płaskorzeźbioną postacią zmarłego. Umieszczona przy kościele dzwonnica z 1793 roku jest drewniana, parterowa z przeźroczem podokapowym, nakryta dachem namiotowym. Zachował się gotycki dzwon z 1460 roku. Organy znajdujące się w kościele są mechaniczne, posiadają jeden manuał i pedał oraz 6 głosów. Po 1945 roku nie przeprowadzono jeszcze remontu organów. Wymagają koniecznie strojenia głosów. Za:

Dębowa Łęka - pałac, kościół, szkoły.
    Dębowa Łęka. Zajazd, kościół katolicki, szkoła ewangelicka i szkoła ...