Kościół Zielonoświątkowy

Gewerbehaus Robert-Schaerff-Stiftung

Dom Rzemiosła wzniesiony w 1867 r. dzięki fundacji brzeskiego pasamonika (rzemieślnika trudniącego się wyrobem pasmanterii) Roberta Schaerffa. Na fasadzie widnieje napis „Gewerbehaus, Robert-Schaerff-Stiftung” (Dom Rzemiosła, fundacja Roberta Schaerffa). Jeszcze w 1863 r. z inicjatywy Schaerffa powstała w Brzegu szkoła dokształcająca rzemiosła, która mieściła się w budynku dawnej szkoły farnej św. Mikołaja na rogu ul. Długiej i Św. Mikołaja (Polskiej). W lipcu 1870 r. zapadła decyzja o wzniesieniu ...
Dom Rzemiosła wzniesiony w 1867 r. dzięki fundacji brzeskiego pasamonika (rzemieślnika trudniącego się wyrobem pasmanterii) Roberta Schaerffa. Na fasadzie widnieje napis „Gewerbehaus, Robert-Schaerff-Stiftung” (Dom Rzemiosła, fundacja Roberta Schaerffa). Jeszcze w 1863 r. z inicjatywy Schaerffa powstała w Brzegu szkoła dokształcająca rzemiosła, która mieściła się w budynku dawnej szkoły farnej św. Mikołaja na rogu ul. Długiej i Św. Mikołaja (Polskiej). W lipcu 1870 r. zapadła decyzja o wzniesieniu nowego gmachu szkolnego przy ul. Lipowej (Chrobrego). Autorem projektu był znany wrocławski architekt Carl Johann Bogislaw Lüdecke. Budowę rozpoczęto jesienią 1871 r., a uroczyste otwarcie miało miejsce 21. listopada 1873 r. Koszty budowy wyniosły 65 tys. talarów. Dom Rzemiosła i szkoła tworzyły zatem pierwotnie całość. Projekt gmachu szkoły wzbudził takie zainteresowanie, że ministerstwo handlu wysłało go na wystawę światową do Wiednia. W budynku szkoły w latach 1888 - 1903 mieściło się także prywatne liceum dla dziewcząt, zaś w latach 1891 - 1907 – ewangelickie seminarium nauczycielskie. Wówczas gmach szkoły nazywano „żółtą krową”. Później była tam ewangelicka szkoła dla chłopców. [Dziedzic Pruski]

Gewerbehaus w Brzegu na litografii R. Geisslera (prośba o przypisanie ...
    Obecna Publiczna Szkoła Podstawowa Nr 1 im. Stefana Żeromskiego ...