II
Dokumenty, Silesiana oddz. II

Zakłady meblowe Zebra

DZPB Silesiana oddz II, Weberei u.Spinnerei Weyl u. Nassau

Istnieje częściowo

Firma "Baumwollspinerei, Bundweberei und Ausruestungsanstalt" (przędzalnia bawełny, tkalnia kolorowa i zakład wyposażenia) założona w 1896 r. przez Teodora Weyla i Hermana Nassau. W grudniu 1938 r. w ramach aryjaryzacji przejęta przez Edgara Flatschera. /SyG/. W czasie II WŚ, jedyny zakład na terenie miasta, który cały czas produkował tkaniny, oczywiście na potrzeby armii. Od 1945 roku w różnych okresach należał i do Dzierżoniowskich Zakładów Przemysłu Bawełnianego ,,Silesiana" ...
Firma "Baumwollspinerei, Bundweberei und Ausruestungsanstalt" (przędzalnia bawełny, tkalnia kolorowa i zakład wyposażenia) założona w 1896 r. przez Teodora Weyla i Hermana Nassau. W grudniu 1938 r. w ramach aryjaryzacji przejęta przez Edgara Flatschera. /SyG/. W czasie II WŚ, jedyny zakład na terenie miasta, który cały czas produkował tkaniny, oczywiście na potrzeby armii. Od 1945 roku w różnych okresach należał i do Dzierżoniowskich Zakładów Przemysłu Bawełnianego ,,Silesiana" . W szczytowym okresie rozwoju mieściła się tu tkalnia, przędzalnia, CWM (Centralne Warsztaty Mechaniczne), warsztaty elektryczne, kotłownia, która wytwarzała parę technologiczną do ogrzewania zakładu i pobliskiego hotelu pracowniczego. W centrum oddziału mieściła się willa w której mieszkał dyrektor do początku lat siedemdziesiątych, również mieściły się tu biura. W latach osimdziesiątych zamieszkali tu pracownicy Silesiany. Na przełomie wieków oddz. II został sprzedany firmie ,,Zebra", produkującej meble. /Krzysztof Bach/

Fragment mapy z 1920 r. przedstawiająca oddział II. Ołówkiem zaznaczeno ...
    Nagłówek dokumentu, gdzie przedstawiony jest zakład w widoku od ...