Laski

Neue Forst Kolonie, Jasionka, Nowa Kolonia Laski

Istnieje częściowo

Na terenie żagańskiego Lasu Miejskiego znajdowały się osady takie jak Alte Forst Kolonie i Neue Forst Kolonie. Nie został po nich prawie żaden ślad...

Nowa Kolonia Laski w 1840 roku, niem. Neue Forstkolonie, obecnie dzielnica Żagania pn. Laski, niegdyś odrębna osada Zwana również Neuer Kauz. Należy do komory żagańskiej. Gospoda. Razem 16 chałup. 30 ław bawełniarskich, 13 ław lniarskich. Łączna liczba mieszkańców: 113 (w tym 46 katolików). Kościół ewang. i kat. w Żaganiu. Literatura: Handke/Steller ...

Nowa Kolonia Laski w 1840 roku, niem. Neue Forstkolonie, obecnie dzielnica Żagania pn. Laski, niegdyś odrębna osada Zwana również Neuer Kauz. Należy do komory żagańskiej. Gospoda. Razem 16 chałup. 30 ław bawełniarskich, 13 ław lniarskich. Łączna liczba mieszkańców: 113 (w tym 46 katolików). Kościół ewang. i kat. w Żaganiu. Literatura: Handke/Steller "Beschreibung der schlesischen Kreise Sagan und Sprottau" 1968

Nieistniejąca oberża w dawnej osadzie na terenie Żagania. Matryca ...
    Nieistniejąca oberża w dawnej osadzie na terenie Żagania. Źródło ...