Pomnik poległych w wojnie prusko - austriackiej 1866 (Dzierżoniów)

Kriegerdenkmal

W 1908 r. odsłonięto kolejny (trzeci w Dzierżoniowie) pomnik poświęcony poległym. W tym przypadku ofiarom wojny prusko - austriackiej z 1866 r. Jak głosi napis w dolnej-tylnej części pomnika, ufundowany został przez wrocławskie Towarzystwo Opieki nad Grobami Wojennymi i Pomnikami Wojny 1866 roku. Ma formę obelisku z czarnego kamienia, na którym z jednej strony wymienione są nazwiska, stopnie i jednostki wojskowe poległych, a z drugiej (od strony kościoła św. Trójcy) okolicznościowa formułka. Upamiętnia ...
W 1908 r. odsłonięto kolejny (trzeci w Dzierżoniowie) pomnik poświęcony poległym. W tym przypadku ofiarom wojny prusko - austriackiej z 1866 r. Jak głosi napis w dolnej-tylnej części pomnika, ufundowany został przez wrocławskie Towarzystwo Opieki nad Grobami Wojennymi i Pomnikami Wojny 1866 roku. Ma formę obelisku z czarnego kamienia, na którym z jednej strony wymienione są nazwiska, stopnie i jednostki wojskowe poległych, a z drugiej (od strony kościoła św. Trójcy) okolicznościowa formułka. Upamiętnia żołnierzy obu stron konfliktu (i jeśli popatrzeć na listę nazwisk - przynajmniej pięciu narodowości). Ulokowany na terenie starego cmentarza katolickiego za kościołem św. Trójcy, jest jedynym pomnikiem wojennym, który przetrwał do naszych czasów.

Dzierżoniów- pomnik przy kościele św. Trójcy upamiętniający ofiary ...
    Widok od strony ul. Daszyńskiego.