Budynek 37

W książce Rafała Brzezińskiego "O karczmach, zajazdach, gospodach..." jest informacja „Najbardziej znaną fabryką wody sodowej w powiecie dzierżoniowskim była fabryka przy Schweidnitzerstraße 41 (ul. Świdnicka 37) w Dzierżoniowie. Pierwszym właścicielem tej fabryki był miejscowy kupiec Schönfelder. Około 1910 r. fabrykę przejął Julius Philipp (urodzony ok. 1870 r.), który rozbudował przedsiębiorstwo o skład piwa. W 1939 r., po śmierci Juliusa Philippa, firmę prowadziła jego żona Margarete, z domu ...
W książce Rafała Brzezińskiego "O karczmach, zajazdach, gospodach..." jest informacja „Najbardziej znaną fabryką wody sodowej w powiecie dzierżoniowskim była fabryka przy Schweidnitzerstraße 41 (ul. Świdnicka 37) w Dzierżoniowie. Pierwszym właścicielem tej fabryki był miejscowy kupiec Schönfelder. Około 1910 r. fabrykę przejął Julius Philipp (urodzony ok. 1870 r.), który rozbudował przedsiębiorstwo o skład piwa. W 1939 r., po śmierci Juliusa Philippa, firmę prowadziła jego żona Margarete, z domu Albuschkat (urodzona ok. 1895 r.). W 1943 r. Margarete występuje pod nazwiskiem Opitz, co sugeruje że ponownie wyszła za mąż. Fabryka wody sodowej rozwoziła swoje produkty po miejscowościach w powiecie dzierżoniowskim - w latach 30. XX w. miała do dyspozycji: jeden zaprzęg konny, jeden samochód osobowy i jeden samochód ciężarowy". Keco/2024

Dziewczynka z aparatem. Graffiti na kamienicy przy ulicy Świdnickiej ...
    Na pierwszym planie kamienica nr 37.