2012 - Bieg górski

Tegoroczna trasa Biegu na Górę Trojak (766 m) została dostosowana do wymogów Mistrzostw Polski w Długodystansowym Biegu Górskim. Jest zatem dłuższa niż zwykle (teraz ma 31,0 km długości) i o znacznie większych przewyższeniach - 2624 m (w górę: 1312 m / w dół: 1312 m). Po drodze jest kilka wymagających podbiegów - w kolejności: szczyt Góra Trojak (766 m), szczyt Czernik (832 m), szczyt Czernica (1083 m), szczyt Góra Trojak (766 m).

Dzięki współfinansowaniu ze środków Unii Europejskiej udało nam ...

Dzięki współfinansowaniu ze środków Unii Europejskiej udało nam się rozszerzyć program imprezy o dodatkowe biegi dla dzieci i młodzieży:

bieg dla dzieci - 750 m
bieg dla młodzieży - 1500 m
(zapisy na start dla dzieci i młodzieży w biurze zawodów w godz. 8.00-10.00).

Udział w zawodach dla mieszkańców Lokalnej Grupy Działania "Kłodzka Wstęga Sudetów" jest bezpłatny (dotyczy gmin: Lądek-Zdrój, Bystrzyca Kłodzka, Kłodzko, Lewin Kłodzki, Międzylesie, Radków, Stronie Śląskie, Szczytna).

Start, meta i biuro zawodów w Lądku-Zdroju znajdują się w parku zdrojowym przy Zakładzie Przyrodoleczniczym "Wojciech"

Start biegu górskiego znajdował się przy "Wojciechu".
    Ruszyli na trasę ponad 30 km, po górach w pobliżu Lądka.