Dom nr 29

Mühlenhof, Bäckerei - Conditorei & Cafe Alfred Giehmann

Piastowska 29 - murowany dom z końca XVIII wieku (o czym świadczy kamienny portal z nadwieszonym łukiem), poddany gruntownej przebudowie na przełomie XIX i XX wieku. Dawna piekarnia-cukiernia z kawiarnią i ogrodem (Mühlenhof) Alfreda Giehmanna. W przewodniku z roku 1927 właściciel zachęcał: "Ogródek kawowy Mühlenhof - Wspaniała lokalizacja przy Promenadzie Bismarcka - Miły pobyt w dużym, pięknym ogrodzie - Zakwaterowanie i wyżywienie. Kawa, herbata, Kakao, Piwo itd. Wykwintne wypieki. Wejścia - z ...
Piastowska 29 - murowany dom z końca XVIII wieku (o czym świadczy kamienny portal z nadwieszonym łukiem), poddany gruntownej przebudowie na przełomie XIX i XX wieku. Dawna piekarnia-cukiernia z kawiarnią i ogrodem (Mühlenhof) Alfreda Giehmanna. W przewodniku z roku 1927 właściciel zachęcał: "Ogródek kawowy Mühlenhof - Wspaniała lokalizacja przy Promenadzie Bismarcka - Miły pobyt w dużym, pięknym ogrodzie - Zakwaterowanie i wyżywienie. Kawa, herbata, Kakao, Piwo itd. Wykwintne wypieki. Wejścia - z ulicy Piastowskiej i Promenady." Po wojnie w budynku działała sowiecka piekarnia. Obecnie jest to budynek mieszkalny.
/Petroniusz za "Jedlina-Zdrój Studium historyczno-urbanistyczne, Bożena Adamska, 1998" i www.dolny-slask.org.pl/

Bad Charlottenbrunn - Jedlina Zdrój -ul.Piastowska 29 ,piekarnia ...
    Reklama kawiarni z ogrodem znajdującej się w budynku przy ul. ...