Brama Cesarska, Wrocław
Irena Wolanin: Dzięki.
chrzan233: Troszkę zbliżone ujęcie, przynajmniej lewa strona:
pl. Wróblewskiego Walerego, gen., Wrocław

StaSta
foto-baron

Ostatnio wyszukiwane hasła

Wrocław kamienica 33, Wrocław kamienica nr, olkusz rynek, Szkoly w jeleniej gorze, kłodzko, lublin, mikoszewo, warszawa, chmielna, auschwitz, Wrocław powstańców śląskich, murowana goslina, piaski, mirosławiec, wałbrzych panoramy, Pększyn, wałbrzych gleisberg, jelenia góra, Bystrzyca, bolesławiec, woln, Scholle, słupsk, LEGI, schrony, podziemia, Kapielisko bolko, Metalchem, jawor, Sorquitten, wrocław lotnisko, wrocław j, pęciszów, II liceum wałbrzych, Augustowka, drobnera, dubois, kłodzko podgórna, WIKOLINE, RESZEL, kłodzko słowackiego, LEGINY, grodzisk mazowiecki, obóz rad, obóz d, wilczków, Racławice, nowa wieś królewska, wyspa bielarska, Hala st, Adriana, Unii europejskiej, międzylesie waryńskiego, Pieskowa, Strachów, Police rad, tunel pod, wizów, Lubartów, Serniki, Kotsisa, Gdańsk, legnica, E 42, Żelazna, E17, olsztyn b, olsztyn zamek, paniowice, Chrobrego 4, henrykowo, Olsztyn Denkmal Kaiser Wilhelm, orneta, Wrocław Plac 1 maja, Wrocław Kosynierów, Wrocław 8 maja, Sępolno Wrocław, Wrocław ul Emilii Plater, Wrocław Sępolno, Wrocław kościół św Boromeusza, sulików, zdjęcia lotnicze wrocław kępa, Piastowska wrocław, nimptsch, niem, nysa ratusz, Tolcz, sominy, strzelin ratusz, kurozwęki, wrocław stabłowicka, Olsztyn kościół, Wałbrzych, Weißstein, waldenburg, Mirosławiec pomnik, Mirosławiec Marktplatz, lubiąż wnętrze kościoła klasztornego, wrocław zdjęcia lotnicze, zyndrama, lubiąż kościół klasztorny

Początki funkcjonowania poczty w Wałbrzychu i powiecie
Autor: bogdanow°, Data dodania: 2012-11-25 09:11:32, Aktualizacja: 2022-01-05 08:09:05, Odsłon: 3516

Wałbrzych został zajęty przez Armię Czerwoną 8 maja 1945 roku. Poczta, telegraf i telefon na terenie miasta i powiatu znalazły się pod nadzorem wojskowym Armii Czerwonej. Dyrekcja Okręgu Poczt i Telegrafów na Okręg Dolnego Śląska, która w pierwszych dniach organizacji miała siedzibę w Legnicy wysłała samochód ze swoimi przedstawicielami do Wałbrzycha i okolic, ale sowieckie władze wojskowe nie dopuściły do objęcia poczty przez administrację polską. Dopiero w końcu lipca 1945 roku Dyrekcja Okręgu Poczty i Telekomunikacji, będąca już we Wrocławiu została zawiadomiona, iż poczta w Wałbrzychu może być przekazana pod zarząd Poczty Polskiej. W tym celu wyznaczona 10-osobowa ekipa przybyła do Wałbrzycha 3 sierpnia 1945 roku . Na miejscu zastali przy pracy cały prawie poprzedni zespół pracowników niemieckich w liczbie 298 osób, centralę telefoniczną w pełnym ruchu oraz w dziale paczkowym służbę nadawczo-odbiorczą. Na terenie powiatu było czynnych ponad 30 placówek pocztowych. Przybyła do Wałbrzycha ekipa nie posiadała stempli, datowników, znaczków opłaty, druków, nawet nie była zaopatrzona w przepisy pocztowe.

6 sierpnia 1945 roku uruchomione zostały dwa pierwsze okienka z obsadą polską w dziale przesyłek listowych. Przyjmowane przesyłki listowe były opłacane gotówką i datowane ręcznie.

8 sierpnia 1945 roku został uruchomiony konwój pocztowy do Kłodzka pociągiem lokalnym z przesiadką w Zdrojowcu (obecnie Jedlina Zdrój). Kilka dni później został uruchomiony konwój pocztowy do Wrocławia. Pierwszy ambulans na trasie Wrocław – Lubawa (obecnie Lubawka) został uruchomiony 27 sierpnia 1945 roku, a następnie przedłużony do Jelenie Góry. Ruch paczkowy został przyjęty we wrześniu 1945 roku. Pierwszą paczkę przyjęto 12 września, a pierwszy przekaz pieniężny 29 września.

Pierwsze dwa datowniki Obwodowy Urząd Poczty w Wałbrzychu otrzymał 20 października.

Pierwszy urząd pocztowy w Obwodzie został uruchomiony 7 sierpnia 1945 roku w Solicach Zdroju (obecnie Szczawno Zdrój).

Łącznie do końca 1945 roku uruchomiono 16 placówek pocztowych, tj. 6 w obecnych granicach miasta i 10 w powiecie.

1 kwietnia 1947 roku zaprowadzono wymianę poczty samochodem z placówkami Rysinów (obecnie Rusinowa, tj. Wałbrzych 10), Chojna (obecnie Zagórze Śląskie), Łokietek (obecnie Walim), Gierzcze Puste (obecnie Głuszyca) i Zdrojowiec (obecnie Jedlna Zdrój).

W ślad za uruchamianiem placówek pocztowych nie nadążały działania pomagające w ich obsłudze. Brakowało znaczków, datowników, a nawet druków pozwalających na właściwe ich działanie. Resort Komunikacji PKWN, do którego w tym czasie należała poczta zabraniał posługiwania się stemplami posiadającymi nazwy w brzmieniu niemieckim.

Zestawienie placówek pocztowych Wałbrzycha

Dzielnica

Data uruchomienia

Pierwszy adres placówki

Nazwa okresu przejściowego

Nazwa definitywna

Nazwa

od 1 maja 1951 r.

Śródmieście

06.08.1945

Słowackiego 9

Wałbrzych 1

Wałbrzych 1

Wałbrzych 1

Nowe Miasto

03.10.1945

Roli-Żymierskiego 27

Wałbrzych 2

Wałbrzych 3

Wałbrzych 3

Stary Zdrój

1946

Pocztowa 3

Wałbrzych 4

Wałbrzych 4

Wałbrzych 4

Podgórze

11.1947

Niepodległości 217

Wałbrzych 5

Wałbrzych 5

Wałbrzych 5

Biały Kamień

12.10.1945

Traugutta 86

Biały Kamień

Biały Kamień

Wałbrzych 6

Sobięcin

30.11.1945

Wolności 20

Węglewo

Sobięcin

Wałbrzych 7

Szczawienko

01.12.1945

Mickiewicza 3

Solice Dolne

Szczawienko

Wałbrzych 8

Poniatów

11.1947

Traugutta 50

Poniatów

Poniatów

Wałbrzych 9

Rusinowa

14.10.1945

Rysinów

Rusinowa

k. Wałbrzycha

Wałbrzych 10

Zmiany nazw z ważnością od dnia 1 maja 1951 roku dokonano na podstawie Zarządzenia Dyrektora Okręgu Poczty we Wrocławiu Nr S.L.O.311 z dnia 10 kwietnia 1951 roku.

Opracowanie na podstawie kroniki Obwodowego Urzędu Poczty w Wałbrzychu.

/ / / / 9 /