Nastawnia

Przystanek kolejowy Studzianka (d. stacja)

Bahnhof Armadebrunn, Zdrojowice

Do rozbiórki

Przystanek kolejowy Studzianka położony na szlaku kolejowym Wrocław Muchobór – Gubinek (odcinek Legnica – Żagań), na 106 kilometrze linii. Miejscowość Studzianka, dla której wybudowano stację znajdowała się pomiędzy Lesznem Górnym a Wierzbową Śląską. Wieś nie została zasiedlona po 1945 r. i została rozebrana w latach 60 tych XX wieku, kiedy w jej pobliżu tworzono poligon lotniczy Armii Radzieckiej. Stacja istniała do 2000 roku. Potem budynek dworca (wg identycznego bauplanu jak w Wierzbowej) zamknięto, ...
Przystanek kolejowy Studzianka położony na szlaku kolejowym Wrocław Muchobór – Gubinek (odcinek Legnica – Żagań), na 106 kilometrze linii. Miejscowość Studzianka, dla której wybudowano stację znajdowała się pomiędzy Lesznem Górnym a Wierzbową Śląską. Wieś nie została zasiedlona po 1945 r. i została rozebrana w latach 60 tych XX wieku, kiedy w jej pobliżu tworzono poligon lotniczy Armii Radzieckiej. Stacja istniała do 2000 roku. Potem budynek dworca (wg identycznego bauplanu jak w Wierzbowej) zamknięto, tory bocznicowe powoli rozbierano, budynki stacyjne popadały w ruinę. Ostatecznie latem 2004 roku rozebrano budynek dworca i inne, które leżały w jego okolicy (szalet, magazyny). Przy stacji znajdowała się rampa załadunkowa, którą można było transportować drewno z lasu. Przed wycofaniem wojsk radzieckich rampa mogła służyć do załadunku czołgów ćwiczących na pobliskim poligonie. Pomimo likwidacji i utworzenia przystanku „w środku lasu” nadal zatrzymują się tam składy osobowe, które w sezonie wiosenno – letnim są wykorzystywane przez zbieraczy grzybów i jagód. Z zachowanych obiektów kolejowych pozostała jedynie nastawnia w zachodniej części stacji, jest ona jednak mocno zdewastowana i zapewne niedługo podzieli los pozostałych budynków. Więcej nt. Studzianki: (moose za www.koleje.szprotawa.org.pl )

Dawna wieś Studzianka (Armadebrunn). Gospoda Pod Trzema Lipami ...
    Studzianka na pocztówce z początku XX w. Gospoda Hermanna Feige ...