Berg-Restaurant (dawna)

Widoki z Guślarza

Výhledy / Guślarz (CZ) (569 m n.p.m.)

Jickelberg, Gickelsberg, Kohout, Kohouti Vrch, Zvon (błędnie), Goślarz (błędnie)

Guślarz, po czesku Výhledy, a po niemiecku Gickelsberg - góra leżąca na zachodnim krańcu Gór Izerskich. Można powiedzieć, że właśnie od Guślarza się one zaczynają.
Obecna polska nazwa Guślarz jest już czwartą z kolei. Dawniej nosił czeską nazwę Kohouti Vrch (Kohout), zaś dziś Výhledy (pol. widok), po niemiecku nazywał się Gickelsberg, pisany czasami mylnie jako Gückelsberg (566 m), a na saksońskich mapach zaznaczano go jako Jickelberg (568 m).
Niemiecki Gickel - dawniej Hahn - to po polsku kogut. Czeska nazwa Kohouti Vrch znaczy dokładanie to samo co po niemiecku. Może ma rację F.L. Engelmann pisząc w swej kronice o dziejach Reichenau (dziś Bogatyni), że góra była kiedyś miejscem pogańskich obrzędów. Kogut w wielu kulturach uważany był za symbol Słońca i sił witalnych, symbol urodzaju - miał zapewnić zdrowie i pomyślność.
Na wielu starszych mapach turystycznych pojawia się nazwa Goślarz - jest to powielany błąd wynikający z tego, iż pierwsze polskie zapisy tej nazwy zawierały "ó".

Szczyt Guślarza znajduje się na terytorium Republiki Czeskiej. Granica z Rzeczpospolitą Polską przebiega na wysokości ok 530 m n.p.m. po północnej stronie góry. Na wschód od Guślarza wznosi Graniczny Wierch / Lysý Vrch (Kahleberg, 643 m n. p. m.), a w południowo-wschodniej części Vítkovský Kopec (503 m n.p.m.), u którego stóp mieści się skansen Curia Vitkov we wsi Horní Vítkov. Wraz z innymi niskimi górami: Spálený vrch (581 m), Kamieništé (608 m) i Kanči vrchem (680 m), tworzą najdalej wysunięty na zachód fragment Gór Izerskich - Albrechtická vrchovina, choć w polskiej fizjografii ten fragment granitognejsowego masywu traktowany jest jako osobna, wyizolowana jednostka pod nazwą Przedgórze Izerskie. Północna część Guślarza leżąca na terytorium Polski zbudowana jest z granitu, w części południowej, na szczycie, znajduje się skała z bazaltowymi kolumnami.

Za .

Na szczycie góry znajduje się drewniana platforma widokowa, wiata i palenisko. Zachowany jest także kamień - punkt triangulacyjny (Trig.Sig. - na mapach) Królewskiego Saskiego Urzędu Triangulacji z 1864 r.
(uzup. moose)
Pokaż więcej Pokaż mniej
  • Legenda spisana przez J. Thum'a (nauczyciela z Oberwittig - Horní Vítkov) pt: „Die Alte vom Berge, eine Sage vom Gickelsberge” zamieszczona w: Jahrbuch des Deutschen Gebirgsvereines fur das Jeschken- und Isergebirge, VII. Jahrgang, Reichenberg (Liberec), 1897

Jasna Góra na pocztówce litograficznej.
    Jasna Góra - panorama wsi, restauracja i sklep.