2012 - Obchody Święta Niepodleglości

11 listopada 2012r. we Wrocławiu miało miejsce kilka uroczystości.

Główne uroczystości Narodowego Święta Niepodległości rozpoczęły się uroczystym apelem niepodległościowy, po którym po raz jedenasty wyruszyła Radosna Parada Niepodległości. Parada przemaszerowała z Rynku przez pl. Solny do ul. Kazimierza Wielkiego. Po dotarciu do pl. Dominikańskiego, ulicą Wita Stwosza uczestnicy parady wrócili na Rynek. W paradzie wzięły udział m.in. władze miejskie i wojewódzkie, kombatanci, harcerze, uczniowie ...

Główne uroczystości Narodowego Święta Niepodległości rozpoczęły się uroczystym apelem niepodległościowy, po którym po raz jedenasty wyruszyła Radosna Parada Niepodległości. Parada przemaszerowała z Rynku przez pl. Solny do ul. Kazimierza Wielkiego. Po dotarciu do pl. Dominikańskiego, ulicą Wita Stwosza uczestnicy parady wrócili na Rynek. W paradzie wzięły udział m.in. władze miejskie i wojewódzkie, kombatanci, harcerze, uczniowie wrocławskich szkół, oddział konny Straży Miejskiej, sekcja konna 4. Pułku Ułanów Zaniemieńskich, motocykliści Harley Davidson oraz samochody marki Volkswagen Garbus.
Na Rynku podziwiać można było również pokaz musztry kawaleryjskiej w wykonaniu sekcji konnej 4. Pułku Ułanów Zaniemeńskich.

Wieczorem rozpoczął się alternatywny od oficjalnych obchodów "Marsz Patriotów" zorganizowany przez środowiska prawicowe.

Również wieczorem, z okazji Dnia Niepodległości we wrocławskiej hali Orbita w ramach cyklu wROCK for Freedom odbył się koncert zespołów Dżem i TSA.

Rynek, Plac Gołębi. Wrocławianie licznie przybyli na uroczystość ...
    Wrocław, Rynek. 11 listopada 2012 r. Uroczystość 94. Rocznicy ...