Wnętrza

Basen kryty i SPA

Friedrichsbad (Neues Thermal-Hallenbad) ; Zakład Przyrodoleczniczy im.Marii Skłodowskiej-Curie

W latach trzydziestych XXw., dom zabiegowy "Steinbad" przestał być wystarczający, rozpoczęły się problemy z zaopatrzeniem w wodę. Dlatego zdecydowano się na budowę nowego zakładu przyrodoleczniczego z pływalnią. Nowy zakład balneologiczny wybudowano w latach 1935-36 na terenie dawnego ogródka japońskiego. W budynku znalazły się pływalnia o wym 10m x 25m, pijalnia wody zmineralizowanej (dostarczane grawitacyjnie ze źródeł 'Chrobry"i "Dąbrówka"), inhalatornia, duża sala gimnastyczna, pralnia przyzakładowa, ...
W latach trzydziestych XXw., dom zabiegowy "Steinbad" przestał być wystarczający, rozpoczęły się problemy z zaopatrzeniem w wodę. Dlatego zdecydowano się na budowę nowego zakładu przyrodoleczniczego z pływalnią. Nowy zakład balneologiczny wybudowano w latach 1935-36 na terenie dawnego ogródka japońskiego. W budynku znalazły się pływalnia o wym 10m x 25m, pijalnia wody zmineralizowanej (dostarczane grawitacyjnie ze źródeł 'Chrobry"i "Dąbrówka"), inhalatornia, duża sala gimnastyczna, pralnia przyzakładowa, kilka stanowisk do zabiegów wodnych. Obok pijalni funkcjonowała kawiarnia. Dlatego też "Łazienki Fryderyka" ( Friedrychsbad) to zakład kąpielowy wielofunkcyjny. Budynek wzniesiono na rzucie nieregularnego wieloboku, dostosowując go do istniejącego układu ulic. W latach 1945 -1953 cały budynek przejęli Sowieci, podobnie rzecz się miała z większością budynków w zdroju. Po 1953 r. obiekt znalazł się w zarządzie ówczesnego Wojskowego Zespołu Sanatoryjnego w Lądku. W latach 60 XX w. działał tu klub pływacki, trenerem był p. Kalinowski. Wnętrza pływalni były wyłożone płytami marmurowymi. Kabiny - przebieralnie skonstruowane były z drewna, rozmieszczone były po obwodzie niecki. Pływalnia zasilana była wodą mineralną ze źródła "Jerzy", wymiana wody następowała co tydzień (!). W pijalni można było się napić wody ze źródła "Chrobry"i "Dąbrówka". Obiekt miał charakter zamknięty (z wyjątkiem kawiarni), korzystać z zabiegów mogli tylko osoby związane z wojskiem (dotyczyło to też Sowietów). Tylko, i to przez krótki okres w latach 60 XX w. (w niedzielę) pływalnia była ogólnodostępna -bilet kosztował 5 zł. Pomieszczenia z białą glazurą miały kąty zewnętrzne i wewnętrzne wyłożone specjalną kształtką, które umożliwiały utrzymanie czystości na wysokim poziomie (teraz tylko pomarzyć -brak funduszy). Jedną z przyczyn, która doprowadziła do szybkiej degradacji całego obiektu była niesprawna wentylacja. Zakład przyrodoleczniczy im. Marii Sklodowskiej-Curie został zamknięty w 1996 r. Zaczęto szukać pieniędzy na remont, urząd miasta wystąpił do MON-u o przejęcie obiektu. Prace projektowe przyszłego zakładu kąpielowego wykonało Wojskowe Biuro Projektowe we Wrocławiu. Głównym wykonawcą był Maxistar. Prawie wszystkie roboty budowlane wykonała firma Wasama z Lądka. Otwarcie basenu nastąpiło w marcu 2011r. Oprac. Z. Waluś.

Reklama basenu w Lądku.
    Rzadko spotykane ujęcie basenu.