Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Popielowie

Publiczna Szkoła Podstawowa

Schule

1901 r.

Pierwsza szkoła w Popielowie powstała w 1743 r. Budynek był drewniany, jednoizbowy, kryty słomą. W 1817 r. wzniesiono nowy, również drewniany budynek, który nadbudowano o kondygnację w 1855 r. W 1901 r. wybudowano obecną szkołę, a rok później sąsiedni dom dla nauczycieli. W ostatnich latach od strony pn. wzniesiono nowe skrzydło.
Murowana z cegły, zewnątrz nietynkowana, poszyta blachą falistą Na planie prostokąta z ryzalitami środkowymi od wsch. i płn.; dwukondygnacyjna przykryta wysokim dachem ...
Murowana z cegły, zewnątrz nietynkowana, poszyta blachą falistą Na planie prostokąta z ryzalitami środkowymi od wsch. i płn.; dwukondygnacyjna przykryta wysokim dachem wielospadowym. Elewacje starannie licowane cegłą, otwory okienne zamknięte odcinkowo. Fasada (płd.) ośmioosiowa, z trójosiową częścią
wsch. wyższą o kondygnację, zwieoczoną trójkątnym szczytem .
Ochronie konserwatorskiej podlega bryła budynku oraz forma elewacji.