Przystanek kolejowy Goliszów (nieczynny)

Bahnhof Gölschau, Göllschau, Galiszów (do 1947 r.)

Istnieje częściowo

Stacja w Goliszowie oddalona była od wsi o jakieś 2 km. Bliżej do stacji mieli mieszkańcy Kolonii Kołłątaja (dawniej Biała Kolonia). Kiedyś stacja ruchowa z sygnalizacją kształtową. Teraz przez Goliszów prowadzi jeden tor, kiedyś było ich pięć, była rampa załadunkowa i dwa perony. Po 1945 roku funkcjonowała tu tylko mijanka. Nie wiadomo jak długo (w 1966 r. była czynna). Wiadomo, że istniały tu dwie nastawnie położone w km 80.770 i 81.842 oraz sygnalizacja świetlna. Mijanka uległa likwidacji prawdopodobnie ...
Stacja w Goliszowie oddalona była od wsi o jakieś 2 km. Bliżej do stacji mieli mieszkańcy Kolonii Kołłątaja (dawniej Biała Kolonia). Kiedyś stacja ruchowa z sygnalizacją kształtową. Teraz przez Goliszów prowadzi jeden tor, kiedyś było ich pięć, była rampa załadunkowa i dwa perony. Po 1945 roku funkcjonowała tu tylko mijanka. Nie wiadomo jak długo (w 1966 r. była czynna). Wiadomo, że istniały tu dwie nastawnie położone w km 80.770 i 81.842 oraz sygnalizacja świetlna. Mijanka uległa likwidacji prawdopodobnie na początku lat 90. Obecnie, od początku 2022 r. nie zatrzymują się tu pociągi. Duży kubaturowo budynek dawnego dworca jest częsciowo zamieszkany, przez co rozkład postępuje wolniej. Obecnie adres dawnego dworca to Goliszów nr 105.

(moose)

Goliszów. Cementownia i kamieniarstwo, stacja kolejowa i zajazd ...