Rzeka Czerna Mała w Ruszowie

Rzeka Czerna Mała w Starym Węglińcu

D
Rzeka Czernica

Rzeka Czerna Mała

Halbauer Wasser, Kleine Tschirne, Kleiner Hammerbach

Czerna Mała (przed 1945 niem. Halbauer Wasser, Kleine Tschirne, Kleiner Hammerbach) – rzeka w zachodniej Polsce w województwach lubuskim i dolnośląskim; lewy, najdłuższy dopływ rzeki Czerna Wielka, wypływa z Pogórza Izerskiego w gminie Nowogrodziec, ok. 2,5 km od źródeł Czernej Wielkiej; płynie przez obszar Borów Dolnośląskich przez Węgliniec i Iłowę. W Iłowej, kilka kilometrów od jej ujścia do Czernej Wielkiej zasilana jest przez Czernicę. W województwie dolnośląskim na obszarze Borów Dolnośląskich, ...
Czerna Mała (przed 1945 niem. Halbauer Wasser, Kleine Tschirne, Kleiner Hammerbach) – rzeka w zachodniej Polsce w województwach lubuskim i dolnośląskim; lewy, najdłuższy dopływ rzeki Czerna Wielka, wypływa z Pogórza Izerskiego w gminie Nowogrodziec, ok. 2,5 km od źródeł Czernej Wielkiej; płynie przez obszar Borów Dolnośląskich przez Węgliniec i Iłowę. W Iłowej, kilka kilometrów od jej ujścia do Czernej Wielkiej zasilana jest przez Czernicę. W województwie dolnośląskim na obszarze Borów Dolnośląskich, Czerna Mała zasila w wodę kilka stawów hodowlanych. Do największych należą: Żurawi, Rzymski Górny, Dziczy, Rzymski Dolny, Palmowy Zachodni i Dolny oraz Palmowy Wschodni. Na pograniczu województw w latach 70. XX wieku, na południe od wsi Klików i na wschód od drogi wojewódzkiej nr 296, w miejscu opuszczonej, istniejącej jeszcze w 1952 gromady Brzeźna (niem. Birkenlache), w gminie Ruszów na Czernej Małej powstał zbiornik retencyjno-rekreacyjny Zalew Klików.
Źródło: Wikipedia

Obok Pałacu przepływa rzeka Czerna Mała.