Przejście graniczne Łęknica - Bad Muskau (dawne)

W okresie istnienia bloku komunistycznego funkcjonowało przejście graniczne Łęknica, przeznaczone tylko dla ruchu osobowego dla obywateli Polski, NRD, Bułgarii, Czechosłowacji, Rumunii, Węgier, ZSRR i Mongolii. Przejście czynne było całą dobę.
W roku 2003, na mocy porozumienia międzyrządowego Polski i RFN, utworzone zostało przejście graniczne Łęknica - Bad Muskau, z miejscem odprawy granicznej po stronie niemieckiej w Bad Muskau. Przejście czynne było całą dobę, a przeznaczone było dla ruchu osobowego ...
W roku 2003, na mocy porozumienia międzyrządowego Polski i RFN, utworzone zostało przejście graniczne Łęknica - Bad Muskau, z miejscem odprawy granicznej po stronie niemieckiej w Bad Muskau. Przejście czynne było całą dobę, a przeznaczone było dla ruchu osobowego i małego ruchu granicznego. W dniu 21.12.2007 r. w związku z wejściem Polski do układu z Schengen, przejście graniczne Łęknica - Bad Muskau zostało zlikwidowane.

Dawne przejścia graniczne Polska-NRD na terenie woj. zielonogórskiego. ...
    Widokówka z wizerunkiem przejścia granicznego w Łęknicy fot. J. ...