B
Bocznica szlakowa nr 978 Przywory Opolskie - Chorula Cementownia Górażdże SA

Stacja kolejowa Przywory Opolskie

Bahnhof Przywor (1912-36), Oderfest (Przywor) (35-39) Oderfest O/S (40-45), Przywory (do 1947 r.)

Po 1895 r. oddano do użytku w Przyworach stację kolejową (w źródłach podaje się 1903 i z pewnością błędnie 1912 rok). Przywory Opolskie to niewielka stacja węzłowa, położona na wjeździe do opolskiego węzła. Odgałęzia się tutaj zelektryfikowany tor łączący do Cementowni Chorula (zbudowana w latach 1975-1977), włączający się w tor stacyjny nr 4 od strony Górażdży. Stacja posiada 5 torów głównych, z których dwa są torami głównymi zasadniczymi. Istnieje również kilka torów bocznych, prowadzących do drogi ...
Po 1895 r. oddano do użytku w Przyworach stację kolejową (w źródłach podaje się 1903 i z pewnością błędnie 1912 rok). Przywory Opolskie to niewielka stacja węzłowa, położona na wjeździe do opolskiego węzła. Odgałęzia się tutaj zelektryfikowany tor łączący do Cementowni Chorula (zbudowana w latach 1975-1977), włączający się w tor stacyjny nr 4 od strony Górażdży. Stacja posiada 5 torów głównych, z których dwa są torami głównymi zasadniczymi. Istnieje również kilka torów bocznych, prowadzących do drogi ładunkowej. Część pasażerska znajduje się za północną głowicą rozjazdową i stanowią ją dwa niskie, jednokrawędziowe perony, zlokalizowane przy torach głównych zasadniczych. Ruch pociągów prowadzony jest przez nastawnie Py i Py1, które posiadają urządzenia mechaniczne scentralizowane z sygnalizacją świetlną. Z nastawni dysponującej, znajdującej się w budynku dworca, obsługuje się również rogatki na przejeździe kolejowym przy ul. Dworcowej.

Przywory - dworzec, zajazd Debernitza, tartak parowy Grabowskiego. ...
    Stacja kolejowa Przywory.
    Stacja kolejowa w Przyworach.
    komentarze: 0
    Przywory - peron od strony ul. Parkowej. Źródło: http://naszeprzywory.wordpress.com/2012/07/29/gruss-aus-przywor-czyli-dawne-pocztowki-z-przywor/
    Stacja Przywory Opolskie. Zdjęcie zrobione z okna jadącego pociągu. ...
    Porzucone, prawdopodobnie nigdy nie wykorzystane schrony z czasów ...