Europejski Szlak Historyczny

Europejski Szlak Historyczny to oryginalny projekt edukacyjny zainicjowany przez Honorowego Obywatela Strzelina Josefa Möhlenkampa. W projekcie, oprócz Strzelina, uczestniczą jeszcze trzy inne europejskie miasta: niemieckie Sögel, holenderskie Ter Apel i francuskie Pontoise. Szlaki historyczne w każdym z partnerskich miast będą miały wspólny strzeliński akcent – granitowy kamień z którego wydobycia od wieków słynie nasze miasto. W wyznaczonych miejscach miasta są zamontowane stalowe kolumny, na ...
Europejski Szlak Historyczny to oryginalny projekt edukacyjny zainicjowany przez Honorowego Obywatela Strzelina Josefa Möhlenkampa. W projekcie, oprócz Strzelina, uczestniczą jeszcze trzy inne europejskie miasta: niemieckie Sögel, holenderskie Ter Apel i francuskie Pontoise. Szlaki historyczne w każdym z partnerskich miast będą miały wspólny strzeliński akcent – granitowy kamień z którego wydobycia od wieków słynie nasze miasto. W wyznaczonych miejscach miasta są zamontowane stalowe kolumny, na których zapisano wybrane, najważniejsze wydarzenia historyczne z perspektywy czterech europejskich państw – Polski, Niemiec, Holandii i Francji. Szlak będzie się składał z 43 kolumn.
Uroczyste otwarcie Europejskiego Szlaku Historycznego w Strzelinie odbyło się 20 października 2012 roku.

Obelisk od którego zaczyna się szlak historyczny, jeszcze przed ...
    Obelisk od którego zaczyna się szlak historyczny. Uroczystego ...