Budynek nr 151

Kommunalbank

Budynek pierwotnie należał do rodziny kupca Eberharda Wolff'a, który prowadził w tym budynku Bank Komunalny. Eberhard Wolff, początkowo, też mieszkał w tym budynku. Jego brat dr filozofii, muzyk-kompozytor i także kupiec, po przeciwnej stronie ulicy Wolności mieszkał w pieknej, rodzinnej, eklektycznej willi nr 155 (też wyburzonej w początkach lat 70.). Kiedy Traugott Wolff wybudował klasycystyczną willę przy ul. Cmentarnej 2 ...
Budynek pierwotnie należał do rodziny kupca Eberharda Wolff'a, który prowadził w tym budynku Bank Komunalny. Eberhard Wolff, początkowo, też mieszkał w tym budynku. Jego brat dr filozofii, muzyk-kompozytor i także kupiec, po przeciwnej stronie ulicy Wolności mieszkał w pieknej, rodzinnej, eklektycznej willi nr 155 (też wyburzonej w początkach lat 70.). Kiedy Traugott Wolff wybudował klasycystyczną willę przy ul. Cmentarnej 2 , w której zamieszkał, Eberhard przenosi się (także Bank Komunalny) do willi rodzinnej, budynek banku sprzedaje zaś miastu, które w 1933 r. przenosi tu z budynku dzisiejszego MZBM, bibliotekę z czytelnią (Volksbücherei und Lesehalle). Prawdopodobnie w tym samym 1933 r. Bank Komunalny zostaje przemianowany na Miejską Kasę Oszczędnościową (Stadtsparrkasse). Po 1945 r. był to wielorodzinny budynek mieszkalny wyburzony pod budowę bielawskich "wieżowców" po 1970 r. wraz z kilkoma innymi budynkami, w tym gospodarstwo rolne, założone jeszcze w XVIII w. przez rodzinę Puder. /SyG/

Ul. Wolności 151. W tym budynku mieścił się od 1922 r. Bank Komunalny, ...
    W tym budynku przed wojną mieścił się Bank Komunalny.