Przystanek kolejowy Będkowo (nie istnieje)

Pflaumendorf, Węgrzynów (1945), Beńków (1946-1947)

Przystanek położony jeszcze na Wzgórzach Trzebnickich na wysokości 225 m npm. podczas gdy wcześniejszy przystanek w Piotrkowiczkach 3,1 km wcześniej znajdował się na wysokości 180 m npm. Przystanek nazwano Będkowo, choć znajdował się bliżej Węgrzynowa i jego niemiecka nazwa pochodziła właśnie od tej wsi. Co więcej - po wojnie od razu nazwano go Węgrzynów, ale po 1947 r. zmieniono nazwę od większej wsi, choć dalej położonej. Na przystanku znajdowała się 100-metrowa mijanka i niewielka wiata dla podróżnych. ...
Przystanek położony jeszcze na Wzgórzach Trzebnickich na wysokości 225 m npm. podczas gdy wcześniejszy przystanek w Piotrkowiczkach 3,1 km wcześniej znajdował się na wysokości 180 m npm. Przystanek nazwano Będkowo, choć znajdował się bliżej Węgrzynowa i jego niemiecka nazwa pochodziła właśnie od tej wsi. Co więcej - po wojnie od razu nazwano go Węgrzynów, ale po 1947 r. zmieniono nazwę od większej wsi, choć dalej położonej. Na przystanku znajdowała się 100-metrowa mijanka i niewielka wiata dla podróżnych. Z uwagi na trudny profil linii i spadek toru pociągi zatrzymywały się tutaj tylko na żądanie. Po wojnie istniała tu ładownia dla płodów rolnych głównie z większego Będkowa (jabłka), ale zlikwidowano ją między 1953 a 1959 rokiem i pozostawiono tylko mijankę. (moose za kleinbahn.prv.pl)

Widok na ładownię w Węgrzynowie. Zielony plecak pokazuje przebieg ...