Pomnik wotywny

Mariendenkmal

Jednym z najcenniejszych żagańskich zabytków jest barokowy pomnik wotywny stojący na Placu Klasztornym. Ufundowany został przez augustiańskich opatów w 1709 r., aby chronić miasto przed plagami zarazy, pożarów, głodu i wojny. Na pomnik składa się ustawiona centralnie figura Matki Boskiej, którą otaczają ustawione w narożnikach balustrady rzeźby świętych Augustyna, Jadwigi, Floriana i Rocha.

Usytuowany obok prezbiterium od strony południowej, wzniesiony został z fundacji opactwa w 1709, w intencji ochrony przed plagami zarazy, pożarów, głodu i wojny. Posadowionemu na postumencie posągowi Marii, towarzyszą figury świętych – Augustyna, Jadwigi, Floriana i Rocha, ustawione w narożach czworobocznej balustrady otaczającej główną statuę. -

Pomnik wotywny - grupa rzeźbiarska - NMP, śś. Augustyn, Jadwiga, ...
    Żagań. Maryjna grupa figuralna.