Dom nr 35

Spittalmühle, Hospitalmühle

Istnieje częściowo

"Młyn szpitalny" (Hospitalmühle, Spital Mühle, Spittel Mühle) jest jednym z najstarszych obiektów bielawskich. Pojawia się już na mapie Augusta Sandebeck'a, przedstawiającej plan bitwy pod Dzierżoniowem z 1762 r. Należał administracyjnie do Uciechowa (Bertholsdorf), włączony do gminy Bielawa w 1897 r. Już dużo wcześniej (od 1840 r.), młyn obsługiwała bielawska poczta, a młyn i jego mieszkańcy podlegali jurysdukcji bielawskiej policji. Młyn pracował pierwotnie na potrzeby dzierżoniowskiego szpitala ...
"Młyn szpitalny" (Hospitalmühle, Spital Mühle, Spittel Mühle) jest jednym z najstarszych obiektów bielawskich. Pojawia się już na mapie Augusta Sandebeck'a, przedstawiającej plan bitwy pod Dzierżoniowem z 1762 r. Należał administracyjnie do Uciechowa (Bertholsdorf), włączony do gminy Bielawa w 1897 r. Już dużo wcześniej (od 1840 r.), młyn obsługiwała bielawska poczta, a młyn i jego mieszkańcy podlegali jurysdukcji bielawskiej policji. Młyn pracował pierwotnie na potrzeby dzierżoniowskiego szpitala zakonu augustianów, przy domu zakonnym (nieistniejącym) obok kościoła Niepokalanego Poczęcia NMP (ul. Klasztorna). Młyn wodny był zasilany spiętrzoną wodą potoku Bielawica (Biele). Z jakiego okresu pochodzą zachowane zabudowania, bez badań archeologicznych, nie da się chyba ustalić. Młyn w czasie II WŚ, już nie funkcjonował. W 1946 r. w zabudowaniach mieszkalnych osiedlono rodzinę polskich repatriantów z Belgi, ich potomkowie do tej pory są właścicielami tego obiektu. Po 1947 cżęść nieeksploatowanych zabudowań po właściwym młynie, rozebrano na cegłę przeznaczoną m.in. na odbudowę Warszawy, w ramach Planu 3-letniego. /SyG/

Ul. Piławska 35. Budynek mieszkalny i z prawej "resztówka" młyna.
    Ul. Piławska 35. Budynek gospodarczy.