Budynek nr 19 (d. sąd)

Amtsgericht, Zasadnicza Szkoła Chemiczna, Szkoła Podstawowa nr 2

.Budynek dawnego Królewskiego Urzędu Sądowego po wojnie był siedzibą Posterunku MO. W 1949 obiekt ten przeznaczono na potrzeby szkół. Od 1950 r. mieściło się tu Technikum Chemiczne, które po roku zostało przeniesione do Szopienic, gdzie dalej funkcjonowało jako Technikum Hutnicze. W Złotym Stoku w to miejsce powołano Zasadniczą Szkołę Górniczą, która istniała do 1956 roku. W 1957 był tu Punkt Konsultacyjny "Liceum Korespondencyjnego z siedzibą w Wałbrzychu", który działał do 1965 roku. Od 01 września ...
.Budynek dawnego Królewskiego Urzędu Sądowego po wojnie był siedzibą Posterunku MO. W 1949 obiekt ten przeznaczono na potrzeby szkół. Od 1950 r. mieściło się tu Technikum Chemiczne, które po roku zostało przeniesione do Szopienic, gdzie dalej funkcjonowało jako Technikum Hutnicze. W Złotym Stoku w to miejsce powołano Zasadniczą Szkołę Górniczą, która istniała do 1956 roku. W 1957 był tu Punkt Konsultacyjny "Liceum Korespondencyjnego z siedzibą w Wałbrzychu", który działał do 1965 roku. Od 01 września 1958 r. rozpoczęła działalność edukacyjną Szkoła Podstawowa nr 2. W tym samym obiekcie działała też Zasadnicza Szkoła Chemiczna w latach 1965 - 1974. Szkoła Podstawowa nr 2 zakończyła nauczanie w tym obiekcie jesienią 1993 roku. Od 11 listopada tego roku dzieci z obu szkół podstawowych, zaczęły naukę w nowym kompleksie szkolnym (jako "Szkoła Podstawowa") na ul. Chemików 8. Streszczenie z opracowania p. Waldemara Wieji

Złoty Stok - wielopolówka z przełomu wieków.
    Złoty Stok. Sąd, kościół i Rynek z wlotem ul. 3 Maja.