Posterunek odgałęźny Marciszów Górny (dawny)

Abzw Ober Merzdorf

Posterunek odgałęźny Marciszów Górny powstał w konsekwencji planu przebudowy linii Strzegom - Marciszów na pierwszorzędną w latach 1911-1914. Naturalnym przedłużeniem zmodernizowanego korytarza kolejowego było przeciągnięcie go na południe, w kierunku granicy z Austro-Węgrami. W tym celu powstała 3,5 km łącznica od Śląskiej Kolei Górskiej do Krużyna przed Kamienną Górą, która to łącznica schodziła się z dwutorową linią Sędzisław - Kamienna Góra - Lubawka. Posterunek odgałęźny obsługiwał zatem piąty ...
Posterunek odgałęźny Marciszów Górny powstał w konsekwencji planu przebudowy linii Strzegom - Marciszów na pierwszorzędną w latach 1911-1914. Naturalnym przedłużeniem zmodernizowanego korytarza kolejowego było przeciągnięcie go na południe, w kierunku granicy z Austro-Węgrami. W tym celu powstała 3,5 km łącznica od Śląskiej Kolei Górskiej do Krużyna przed Kamienną Górą, która to łącznica schodziła się z dwutorową linią Sędzisław - Kamienna Góra - Lubawka. Posterunek odgałęźny obsługiwał zatem piąty kierunek jazdy z węzłowej stacji Marciszów. Posterunek funkcjonował do 2001 r. kiedy to został zamknięty, a iglica rozjazdu na Kamienną Górę została wyrabowana. Budynek posterunku został rozebrany pod koniec 2006 roku. Zdjęcia Podg. Marciszów Górny można zobaczyć tutaj:

Kilka lat po demontażu rozjazdu na posterunku Marciszów Górny ...
    Dawny posterunek odgałęźny Marciszów Górny - w tym miejscu od ...