Budynek nr 155

Komunal Bank

Eklektyczny, boniowany budynek z tarasem na południowym wykuszu, wieżyczką i alegorycznymi rzeźbami figuralnymi na dachu i w niszach elewacji. Wybudowany przez rodzinę Wolff. Początkowo mieszka tu dr filozofii, muzyk, kompozytor i kupiec, jednej osobie; Traugott Wolff, który przenosi się do wybudowanej przez siebie klasycystycznej willi przy ul. Cmentarnej 2 , a rodzinną willę zajmuje jego brat, właściciel Banku Komunalnego ...
Eklektyczny, boniowany budynek z tarasem na południowym wykuszu, wieżyczką i alegorycznymi rzeźbami figuralnymi na dachu i w niszach elewacji. Wybudowany przez rodzinę Wolff. Początkowo mieszka tu dr filozofii, muzyk, kompozytor i kupiec, jednej osobie; Traugott Wolff, który przenosi się do wybudowanej przez siebie klasycystycznej willi przy ul. Cmentarnej 2 , a rodzinną willę zajmuje jego brat, właściciel Banku Komunalnego Eberhard Wolff. W książce adresowej 1943 r., oprócz E. Wollfa pod tym nr jest wymieniona siedziba Miejskiej Kasy Oszczędnościowej (Stadtsparrkasse). Kiedy Bank Komunalny przekształcono w Kasę Oszczędnościwą nie wiadomo. Po 1945 r, Żydowski Dom Kultury oraz siedziba Towarzystwa Społeczno-Kulturalnego Żydów i Towarzystwa Kulturalnego Greków w Polsce. Mieścił się tu też, dział dziecięcy Biblioteki Miejskiej. Po 1970 r. budynek zburzono. Bielawska plotka głosi, że za decyzją o wyburzeniu stały, podobno ukryte w podziemiach budynku, kasy byłego banku i marmurowe rzeźby zdobiące gmach. Na placu, po wyburzonym banku, powstały pawilony handlowe i budynek mieszkalny z barem na parterze. /SyG/

Oryginalna odbitka (przedwojenna) z negatywu (format zdjęcia 8x11,5 ...
    Nieistniejący budynek nr 155