Pomnik Schillera (dawny)

Schillerdenkmal

Nie istnieje

W 1905 r., w setną rocznicę śmierci poety, odsłonięto w Chojnowie pomnik Schillera. Pomnik ten był usytuowany na terenie przyległym do nieistniejącego dzisiaj liceum ogólnokształcącego (dzisiaj Gimnazjum nr 2). Kiedyś ten teren był częścią chojnowskiego Parku Śródmiejskiego.
"Schiller" przeżył w Chojnowie nazistów, sowiecką "okupację", stalinowskie represje i powojenną zawieruchę związaną z wędrówką ludów. Padł ofiarą epoki gierkowskich aktywistów. Na początku lat siedemdziesiątych ktoś wpadł na ...
"Schiller" przeżył w Chojnowie nazistów, sowiecką "okupację", stalinowskie represje i powojenną zawieruchę związaną z wędrówką ludów. Padł ofiarą epoki gierkowskich aktywistów. Na początku lat siedemdziesiątych ktoś wpadł na pomysł przerobienia Schillera na Kopernika. Wiązało się to z nadaniem chojnowskiemu liceum imienia Mikołaja Kopernika. Przeróbka nie udała się i tak zniknął z parku Kopernik i Schiller. Więcej na:

Pomnik Schillera w Chojnowie.
    Fragment Promenady, po lewej pomnik Schillera.