Koło deptakowe

Kierat

Wiatrak

Chata Kata

Dźwig ręczny

Średniowieczna Osada Górnicza

Od czterech miesięcy, w sąsiedztwie kopalni złota w Złotym Stoku, powstają gigantyczne drewniane budowle. To park średniowiecznych tortur i techniki, który od maja udostępniony będzie do zwiedzania. Szykuje się niezwykła lekcja historii, bo właśnie tutaj turyści zobaczą dawne urządzenia budowlane i górnicze. To pierwsze takie miejsce w Polsce. Często zastanawiamy się, w jaki sposób setki lat temu budowano wielkie kościoły czy wydobywano z ziemi węgiel lub złoto. Tutaj można będzie dotknąć tych urządzeń ...
Od czterech miesięcy, w sąsiedztwie kopalni złota w Złotym Stoku, powstają gigantyczne drewniane budowle. To park średniowiecznych tortur i techniki, który od maja udostępniony będzie do zwiedzania. Szykuje się niezwykła lekcja historii, bo właśnie tutaj turyści zobaczą dawne urządzenia budowlane i górnicze. To pierwsze takie miejsce w Polsce. Często zastanawiamy się, w jaki sposób setki lat temu budowano wielkie kościoły czy wydobywano z ziemi węgiel lub złoto. Tutaj można będzie dotknąć tych urządzeń i dowiedzieć się jak to wszystko działało - mówi Arek Knych, pomysłodawca powstania parku. Urządzenia wykonuje wzorując się na starych rycinach. Głównie Georgiusa Agricoli, XVI-wiecznego niemieckiego uczonego, autora wielu ksiąg poświęconych pracy m.in. górników i hutników.
- Wnikliwie studiujemy te dokumenty, żeby nie popełnić błędu - dodaje. Na hektarowej działce po byłym tartaku stoi już wielki kierat konny, który dawniej służył m.in. do transportu ciężkich materiałów budowlanych. Jest winda górnicza, uruchamiana za pomocą gigantycznego dreptaka, czyli koła o średnicy 7 metrów, dawniej napędzanego przez ludzi lub zwierzęta. Jest też koło młyńskie pomagające przy płukaniu złota. Powstał również dom kata, gdzie można będzie obejrzeć narzędzia tortur, a wśród nich gilotynę, łoże madejowe, szubienicę i krzesło inkwizytorskie.
- Urządzeń będzie znacznie więcej. Do tego sklep z pamiątkami, toalety i parking - zapowiada Marta Adamiak z Kopalni Złota w Złotym Stoku. To spółka finansuje to przedsięwzięcie. Otwarcie nowej atrakcji zaplanowane jest na pierwszy majowy weekend. Za www. express miejski z 2011r.

Park średniowiecznej techniki jeszcze nie został otwarty, a już ...
    To już zdjęcie archiwalne, dziś wszystko zostało wywiezione. Park ...