2012 - 2022 Budowa Biblioteki Archidiecezji Wrocławskiej

Biblioteka Archidiecezji Wrocławskiej

Odbudowa Konwiktu Biskupiego (Alumnatu)

Biblioteka Archidiecezji Wrocławskiej przy pl. Katedralny 5a we Wrocławiu. Budynek powstało jako autorska odbudowa dawnego Konwiktu Biskupiego (Alumnatu) jaki stał w tym miejscu przed wojną. Budynek posiada 4500 m2 powierzchni i ok 450 tys. woluminów. Budowa kosztowała 20 mln zł. Projekt: arch. Andrzej Polański.

Z uwagi na liczne problemy z finansowaniem inwestycji, pozwoleniami etc. budowa biblioteki aż do otwarcia trwała ponad ...

Z uwagi na liczne problemy z finansowaniem inwestycji, pozwoleniami etc. budowa biblioteki aż do otwarcia trwała ponad 10 lat. Zdjęcia z budowy

Widok od strony zachodniej na budynek Biblioteka Archidiecezji ...
    Plac Katedralny, wejście do Biblioteki Archidiecezjalnej.