Zakłady Odzieżowe "MIRA" (dawne)

Julius Arnade Lederwaren und Reisentekstilien Fabrik, Zgorzelecka Wytwórna Waliz; Polskie Zakłady Pasów, Artykułów Technicznych i Rymarskich

Istnieje częściowo

Przedwojenne zakłady wyrobów skórzanych na terenie Moysu należały do Juliusa Arnade. Produkowano w nich głównie walizki, ale również kabury do broni krótkiej. Pierwotnie firma powstała w 1872 roku w Görlitz przy Peterstraße 4. Zatrudniała wtedy zaledwie 10 osób. W 1876 roku po tragicznym pożarze właściciel przeniósł swoją działalność do pobliskiego Moys. Tam zaczyna się dynamiczny rozwój, a szczególnie po rewolucyjnej modernizacji w 1896 roku kiedy to zakład wyposażono w maszyny napędzane silnikami ...
Przedwojenne zakłady wyrobów skórzanych na terenie Moysu należały do Juliusa Arnade. Produkowano w nich głównie walizki, ale również kabury do broni krótkiej. Pierwotnie firma powstała w 1872 roku w Görlitz przy Peterstraße 4. Zatrudniała wtedy zaledwie 10 osób. W 1876 roku po tragicznym pożarze właściciel przeniósł swoją działalność do pobliskiego Moys. Tam zaczyna się dynamiczny rozwój, a szczególnie po rewolucyjnej modernizacji w 1896 roku kiedy to zakład wyposażono w maszyny napędzane silnikami parowymi, dostarczonymi przez fabrykę maszyn z Görlitz . W tym czasie zatrudnionych tu było ponad 300 osób. Po wojnie nadano im nazwę Polskie Zakłady Pasów, Artykułów Technicznych i Rymarskich, a w późnym PRL przemianowano na Zakłady Odzieżowe MIRA. Obecnie majątkiem zarządza firma polsko-niemiecka zajmująca się produkcją materiałów tekstylnych i pościelowych; trafiającaych głównie na eksport

Sygnowana klamra walizki - produkowanej w przedwojennych zakładach ...
    Dzielnica Ujazd - dworzec kolejowy, ulica Baczyńskiego, fabryka ...