Elewacja tylna (wschodnia)

Kinoteatr

Kolumnada z tarasem

Wizualizacje, projekty

Dom Zdrojowy

Kurhaus

Zaczątkiem Domu Zdrojowego był mały salon wzniesiony z inicjatywy lekarza zdrojowego, dr. Foerstera w latach 1784-1785. Przeznaczony był na koncerty i przedstawienia teatralne. Służył też do spotkań towarzyskich. Wygląd tego budynku nie jest znany. Zasadnicza przebudowa nastąpiła w latach 1900-1902. Zachowano przestrzenną odrębność obu skrzydeł. Wymieniono dawny portyk na nowy, kryty taras z lustrzanymi schodami. Ponadto dostawiono od strony parku równolegle do południowego skrzydła Domu Zdrojowego ...
Zaczątkiem Domu Zdrojowego był mały salon wzniesiony z inicjatywy lekarza zdrojowego, dr. Foerstera w latach 1784-1785. Przeznaczony był na koncerty i przedstawienia teatralne. Służył też do spotkań towarzyskich. Wygląd tego budynku nie jest znany. Zasadnicza przebudowa nastąpiła w latach 1900-1902. Zachowano przestrzenną odrębność obu skrzydeł. Wymieniono dawny portyk na nowy, kryty taras z lustrzanymi schodami. Ponadto dostawiono od strony parku równolegle do południowego skrzydła Domu Zdrojowego krytą halę spacerową o konstrukcji metalowej, łącząca się z tarasem. Wystrój elewacji utrzymano w stylu historyzmu. W latach 1921-1922 przebudowano jego skrzydło północne. Znalazła się w nim scena z towarzyszącymi jej pomieszczeniami, a w skrzydle północnym urządzono widownię. W 1928 r. teatr w Domu Zdrojowym użytkowany był też jako kino. Współcześnie remontowany w latach 1953-1955 i 1961-1966. Usunięto w trakcie tych prac halę spacerową o konstrukcji metalowej i przemurowano balustrady portyku. Mieściły się tu kinoteatr, biblioteka PPU (przeniesiona kilka lat temu do sanatorium Adam), cztery kawiarnie. W latach 70 i 80 funkcjonowała tu poczta, a później przez krótki okres apteka. Na podstawie Studium środowiska... Rybki - Cegleckiej. W czerwcu 2012 r. obiekt wystawiony na sprzedaż. W 2016 r. przekazany w użytkowanie miastu Lądek (liczono na środki zewnętrzne, które miały być przeznaczone na remont obiektu). Miastu środków nie przyznano, obiekt wrócił do "macierzy". Rada miasta wyraża zgodę na nabycie prawa użytkowania wieczystego nieruchomości gruntowej zabudowanej, położonej w Lądku- Zdroju, przy ul. Orlej 7, obręb Stary Zdrój, oznaczonej geodezyjnym numerem 343/1 (AM10), o pow. 0,3218 ha oraz prawa własności usytuowanego na niej budynku Domu Zdrojowego. UCHWAŁA NR LVI/373/2018 RADY MIEJSKIEJ LĄDKA-ZDROJU z dnia 24 kwietnia 2018 r. W piątek, 28 czerwca br. we Wrocławiu, w obecności notariusza nastąpiło nieodpłatne przekazanie Domu Zdrojowego przez Urząd Marszałkowski na rzecz gminy Lądek Zdrój. To oznacza, że od teraz gmina stała się oficjalnym właścicielem budynku.
Ponad rok trwała procedura przejęcia Domu Zdrojowego i Kinoteatru przez gminę od Urzędu Marszałkowskiego. Za BIP Ladek.

Widok na starą część zdrojową Lądka Zdroju. Obraz autorstwa von ...
    Lądek-Zdrój na fotografii stereoskopowej. Plac między Kurhausem ...