Budynek obozu RAD

Gasthaus Balzer / Arbeitsdienstlager für weibl. Jugend

Zajazd Balzera, później obóz RAD dla dziewcząt w Kargowej znajdował się przy rozdrożu dróg prowadzących w kierunku Wolsztyna i Świętna. Jak mówi napis na jednej z archiwalnych pocztówek w budynku tym w roku 1919 obradowała komisja ds. granicy niemiecko polskiej "interallierte Grenzfestsetzungskommission" (wg innego źródła spotkanie to odbyło się 10.06.1920 roku a pełna nazwa komisji to "Interallierte Grenzfestsetzungskommission für die deutsch-polnische Grenze"). Po roku 1945 budynek został rozebrany. ...
Zajazd Balzera, później obóz RAD dla dziewcząt w Kargowej znajdował się przy rozdrożu dróg prowadzących w kierunku Wolsztyna i Świętna. Jak mówi napis na jednej z archiwalnych pocztówek w budynku tym w roku 1919 obradowała komisja ds. granicy niemiecko polskiej "interallierte Grenzfestsetzungskommission" (wg innego źródła spotkanie to odbyło się 10.06.1920 roku a pełna nazwa komisji to "Interallierte Grenzfestsetzungskommission für die deutsch-polnische Grenze"). Po roku 1945 budynek został rozebrany. W ostatnich latach w jego miejscu powstawał nowy budynek .

Kargowa - obóz RAD dla młodzieży żeńskiej.
    Widok w kierunku placu, na którym stał budynek gospody, później ...