Muzeum Fotografii w Görlitz

Optisch-Mechanische Industrie-Anstalt Hugo Meyer & Co.

Muzeum Fotografii w Görlitz powstało w kamienicy, w której pierwotnie mieściła się znana na cały świat firma Optisch-Mechanische Industrie-Anstalt Hugo Meyer & Co - której założycielem był Hugo Meyer. Firma została zarejestrowana w 1896 roku w królewskim sądzie rejonowym Görlitz. W tym czasie opatentowano technologię produkcji obiektywów do aparatów fotograficznych, które cieszyły się dobrą opinią i uznaniem w całej Europie. Po śmierci założyciela firmy i instytutu w 1905 roku, jego biznes przejęła ...
Muzeum Fotografii w Görlitz powstało w kamienicy, w której pierwotnie mieściła się znana na cały świat firma Optisch-Mechanische Industrie-Anstalt Hugo Meyer & Co - której założycielem był Hugo Meyer. Firma została zarejestrowana w 1896 roku w królewskim sądzie rejonowym Görlitz. W tym czasie opatentowano technologię produkcji obiektywów do aparatów fotograficznych, które cieszyły się dobrą opinią i uznaniem w całej Europie. Po śmierci założyciela firmy i instytutu w 1905 roku, jego biznes przejęła żona i synowie. Produkcję kontynuowano do 1923 roku. Od 2000 roku z inicjatywy lokalnego stowarzyszenia miłośników fotografii zostało otwarte muzeum.

Rekalma dawnych zakładów fotograficznych Paula Quill w Görlitz.
    Reklama projektora Aladdin.