Dwór dolny w Starym Waliszowie

Rittergut, Schloss Nieder Alt Waltersdorf

Dawny dwór [jeden z najstarszych, jeśli nie najstarszy budynek w Starym Waliszowie] usytuowany w najdalej wysuniętej na zachód części wsi noszącej do 1945 r. nazwę Nieder Alt Waltersdorf. Położony na rzecznej skarpie po zachodniej części drogi prowadzącej z Kłodzka do Międzylesia. Wraz z trzema budynkami i gruntami, tworzył kompleks folwarczny o areale 469 morgów, w XIX w. należący do Josepha Gruna. po wojnie podzielony na dwie części podupadał. Północny budynek kompleksu rozebrano jeszcze w latach ...
Dawny dwór [jeden z najstarszych, jeśli nie najstarszy budynek w Starym Waliszowie] usytuowany w najdalej wysuniętej na zachód części wsi noszącej do 1945 r. nazwę Nieder Alt Waltersdorf. Położony na rzecznej skarpie po zachodniej części drogi prowadzącej z Kłodzka do Międzylesia. Wraz z trzema budynkami i gruntami, tworzył kompleks folwarczny o areale 469 morgów, w XIX w. należący do Josepha Gruna. po wojnie podzielony na dwie części podupadał. Północny budynek kompleksu rozebrano jeszcze w latach 60-tych, natomiast zachodnie budynki po dwóch pożarach pozostają częściowo w ruinie.

Stary Waliszów. Dwór dolny.
    Stary Waliszów na pocztówce wysłanej w 1905 roku. U dołu przedstawiono ...