Brama Herkulesa

Pałac Stara Kamienica (dawny)

Schloss, Dominium Altkemnitz

Nie istnieje

Przed druga wojną światową większość dóbr została rozparcelowana, a reszta należała do radcy budowlanego Rautenberga. W latach 1939-1945r. właścicielem posiadłości był Herbert Stabrina. Po drugiej wojnie światowej majątek został znacjonalizowany. Teren z ruinami zamku przekazano w zarząd Rolniczej Spółdzielni Produkcyjnej. Obecnie ruiny nie są w żaden sposób zabezpieczone. Na miejscu nie ma również informacji o ich stanie własnościowym.
Zamek
Początki zamku w Starej Kamienicy sięgają być może pierwszej ...
Zamek
Początki zamku w Starej Kamienicy sięgają być może pierwszej połowy XIII w. Część historyków podważa autentyczność dokumentu z 1242r. i przesuwa budowę zamku na lata około 1353r. Warownia ta została zniszczona w czasie wojen husyckich. Następna wzmianka o zamku w Starej Kamienicy pochodzi dopiero z 1562r. i informuje o renesansowej przebudowie rezydencji. Renesansowy zamek spłonął w 1616r. Ówczesny właściciel majątku, Hans Ulrich von Schaffgotsch do 1630r. odbudował zniszczony zamek. Dziesięć lat później warownię zajęły oddziały generała Torstena Stalhandskego. Na temat dalszych losów zamku w czasie wojny trzydziestoletniej nie posiadamy informacji. Działania wojenne zapewne doprowadziły do jego uszkodzenia. Kres świetności zamku przyniósł jednak dopiero pożar z 1758r., po którym rezydencja nie została już odbudowana. Do czasów obecnych z zamku przetrwała jedynie kamienna trzykondygnacyjna wieża oraz sklepione piwnice, częściowo zasypane. Zamek położony był na niewielkim wzniesieniu, otoczonym fosą, przez którą przerzucono kamienny most. W pobliżu ruin zamku przetrwała barokowa brama z 1705r. , prowadząca dawniej na teren parku, założonego już w XVI w. W drugiej połowie XIX w. powierzchnia parku wynosiła 6,5ha. W parku znajdował się pałac, rozebrany w drugiej połowie ubiegłego stulecia. Obecnie nie zachował się żaden ślad po tym budynku.
pozostały jedynie -:
- pozostałości zespołu pałacowego (m.in. renesansowy budynek gospodarczy z 1579 r. ze śladami geometrycznych dekoracji sgraffitowej.
- pozostałości XVIII-wiecznego parku krajobrazowego.
- zespół zabudowań gospodarczych folwarku.