Budynki mieszkalno-gospodarcze, ul. Wędkarzy, Wrocław
MacGyver_74: Przez kilkanaście lat trochę się tu zmieniło :)
Hellrid: Szpital - to ob. Lipowa 6.
Restauracja (dawna), Strzelin
mietok: Wymiana na dużo większy, lepszy skan.
Teodorówka - studencka chata SKPB Warszawa, Teodorówka
mietok: Zdjęcie zmniejszyłem - było za duże, miało 4032 pix na dłuższym boku, a powinno mieć 1600 pix. Dodatkowo obróciłem z pozycji poziomej do pionowej.
Plaża w Pobierowie, Pobierowo
stap: Eeechhh - Pobierowo, Trzęsacz, Rewal no i oczywiście Pustkowo (ośrodek wczasowy cukrowni Małoszyn z Malczyc) Naście lat, wczesne lata 80 - te, namioty i kłopoty z milicją ;)

mietok
Rigo.
Jan R
blatro

Piękny Wrocław 2011 - edycja XXII
Autor: Mmaciek°, Data dodania: 2012-06-21 22:11:42, Aktualizacja: 2017-06-21 12:42:13, Odsłon: 4023

Wyniki konkursu Piękny Wrocław (edycja 22) na najlepszą realizację architektoniczną w roku 2011

W dniu 21 czerwca 2012 r. w Muzeum Architektury odbyło się ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród i wyróżnień w KONKURSIE NA NAJLEPSZĄ REALIZACJĘ ARCHITEKTONICZNĄ W ROKU 2011 -  PIĘKNY WROCŁAW.

GRAND PRIX

Apartamentowiec "Thespian"

Budynek usługowo-apartamentowy THESPIAN, pl. Powstańców Śląskich 1-3
Autor:  Maćków Pracownia Projektowa Sp. z o.o. – Maciej Kowaluk, Zbigniew Maćków, Mariusz Maury, Michał Nykiel, Katarzyna Pielak, Ewelina Zawadzka, Michał Zawadzki, Wrocław
Inwestor:  ING Real Estate Development Sp. z o.o., Warszawa   Wykonawca:  Eiffage Budownictwo Mitex S.A., Warszawa

BUDYNEK UŻYTECZNOŚCI PUBLICZNEJ

I Nagroda

Żmigrodzka 93b

Budynek biurowy, ul. Żmigrodzka 93B
Autor:  Pracownia Projektowa PLAN - Jadwiga Mierzejewska-Hanisz, Szymon Hanisz,Wrocław
Inwestor: Pracownia Projektowa PLAN - Szymon Hanisz, Wrocław

II Nagroda

Puro Hotel

Budynek hotelowy z garażem podziemnym PURO Hotel, ul. Pawła Włodkowica 6
Autor: APA HUBKA – Andrzej Hubka – wspołpraca: Artur Drożyński, Danuta Hubka, Sławomir Szczotka, Agata Majewska, Maciej Smoliński, Patrycja Weiser, Wrocław
Inwestor: Genfer Hotel Wrocław Sp. z o. o., Warszawa  Wykonawca: RE-Bau Sp. z o.o., Kraków

OBIEKT INŻYNIERYJNY

I Nagroda - ex equo

Most Rędziński

Most Rędziński przez rzekę Odrę w ciągu Autostradowej Obwodnicy Wrocławia
Autor:  Zespół Badawczo-Projektowy MOSTY-WROCŁAW s.c.: Jan Biliszczuk (główny projektant Mostu), Jerzy Onysyk, Wojciech Barcik, Przemysław Prabucki, Mariusz Sułkowski, Artur Tukendorf, Kamil Tukendorf,
Wrocław Biuro Projektów Dróg i Mostów BBKS-PROJEKT Sp. z. o.o.: Marek Suchy (główny projektant autostrady), Tomasz Czerwiec, Józef Iwaniec, Jadwiga Bator, Wrocław
Inwestor: Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad, Oddział we Wrocławiu   Wykonawca: MOSTOSTAL Warszawa S.A., Acciona Infraestructuras S.A. oddział w Polsce, Warszawa

Zintegrowany Węzeł Przesiadkowy

Zintegrowany węzeł przesiadkowy przy stacji Wrocław Stadion

Autor:  koncepcja - Maćków Pracownia Projektowa Sp. z o.o. – Jacek Brzezowski, Marta Firganek, Marek Kotowski, Piotr Krynicki, Zbigniew Maćków, Piotr Wilk, Wrocław projekt budowlany - konsorcjum projektowe: Studio Architektoniczne OZONE Czaus - Bernardi  Sp. z o.o. – Grzegorz Czaus, Agata Szewczyk, Wrocław  Arcadis Sp. z o. o. – Mirosław Piasecki, Jacek Masior, Jerzy Guziewicz,  Ryszard Roszkowski, Zenon Poprawa, Jerzy Bilski, Jakub Wdowiak, Wrocław,  ZNiTW Inmost-Projekt Sp. z o.o, Piotr Gosławski, Robert Kurzelowski, Dariusz Mączka, Gliwice
Inwestor: Wrocławskie Inwestycje Sp. z o. o.   Wykonawca: Przedsiębiorstwo Budowlane FILAR Sp. z o.o., Wrocław

BUDYNEK MIESZKALNY WIELORODZINNY

I Nagroda

II Nagroda

Osiedle "Angel Wings"

Zespół mieszkaniowy ANGEL WINGS, ul. Walońska 9-13
Autor: Gottesman - Szmelcman Architecture Sarl – Ami Szmelcman, Asaf Gottesman, Paryż Maćków Pracownia Projektowa Sp. z o.o. – Konrad Gwiazda, Katarzyna Korsak, Zbigniew Maćków, Piotr Sulisz, współpraca: Iwona Iskra, Igor Kaźmierczak, Anna Kołodzińska, Anna Korotarz, Marcin Macuta, Magdalena Siemienowicz, Dominik Spychała, Anna Warchoł, Dagmara Warszewska, Olga Kanecka, Wrocław
Inwestor: Wings Development Sp. z o.o, Wrocław   Wykonawca:  Mota-Engil Central Europe S.A. Kraków, PORR (Polska) S.A., Warszawa

III Nagroda

Osiedle "Centauris"

Zespół zabudowy mieszkaniowej wielorodzinnej CENTAURIS,ul. Ślężna 118
Autor: TH ARCHITEKCI s.c. – Tadeusz Hardt, współpraca: Wiktoria Filipiak-Marszalska, Hanna Kurczyna, Izabela Machometa, Piotr Buck, Paweł Jarosik, Wrocław

Inwestor: CENTAURIS IPD Invest Sp. z o.o. – s.k.a., Wrocław  Wykonawca: TRASKO-INWEST Sp. z o.o., Ostrzeszów

BUDYNEK MIESZKALNY JEDNORODZINNY

I Nagroda

Trawowa 13-15e

Zespół budynków mieszkalnych w zabudowie szeregowej, ul. Trawowa 13-15e
Autor:  TH ARCHITEKCI s.c. – Tadeusz Hardt, współpraca: Paweł Jarosik, Agnieszka Stańczyk, Wrocław
Inwestor: Przedsiębiorstwo Ogólnobudowlane NELLE - Mirosław Nelle, Kobylin    Wykonawca: Przedsiębiorstwo Ogólnobudowlane NELLE - Mirosław Nelle, Kobylin

II Nagroda

Budynek mieszkalny jednorodzinny, ul. Lekcyjna
Autor: Dziewoński Łukaszewicz Architekci s.c. – Marcin Dziewoński, Bartosz Łukaszewicz, Marta Smarzych, Bartłomiej Pawłowski, Wrocław
Inwestor: Łukasz J. Dziewoński, Małgorzata Dziewońska, Wrocław

III Nagroda

Budynek mieszkalny jednorodzinny - DOM BEZ SCHODÓW, Wrocław - Fabryczna
Autor:  Przemek Kaczkowski  & Ola Targońska, Warszawa

NAGRODA SPECJALNA

Muzeum Współczesne Wrocławia

Przebudowa schronu przeciwlotniczego na siedzibę Muzeum Współczesnego Wrocławia, pl. Strzegomski 2a
Autor:
VROA architekci – Marta Mnich, Łukasz Wojciechowski, Magda Szwajcowska CH+architekci - Agnieszka Chrzanowska, Wojciech Chrzanowski, Grzegorz Kaczmarowski, Wrocław
Inwestor: Zarząd Inwestycji Miejskich, Wrocław  Wykonawca: Przedsiębiorstwo Budowlano-Handlowe ARKOP – Krzyszof Pianowski i S-ka Sp. j., Wrocław

Hala Stulecia

Remont Hali Stulecia, ul. Wystawowa 1
Autor:
Chapman Taylor International Services Sp. z o.o. – Leszek Tomaszewski, Witold Nowakowski, Tomasz Kurpiel, Warszawa, współpraca:
Przedsiębiorstwo Projektowo-Doradcze WroTech Sp. z o.o., Wrocław
Inwestor: Wrocławskie Przedsiębiorstwo Hala Ludowa Sp. z o.o., Wrocław  Wykonawca: Katowickie Przedsiębiorstwo Budownictwa Przemysłowego BUDUS S.A., Katowice