Rozkłady jazdy
Linia kolejowa nr 285 Wrocław Główny - Świdnica Przedmieście
Linia kolejowa nr 266 Świdnica Kraszowice - Jedlina-Zdrój
Kolej Doliny Bystrzycy

Linia kolejowa nr 285 Wrocław Główny - Jedlina-Zdrój (dawna)

Zobtener Strecke, Weistritztalbahn (tylko część górska), Kolej Doliny Bystrzycy (pot.)

Do 2004 r. linia kolejowa nr 285 w instrukcji D27 PKP-PLK formalnie zaczynała się na stacji Wrocław Główny (km -0,108) i kończyła w Jedlinie-Zdroju (km 82,392). W momencie formalnej likwidacji odcinka górskiego (Świdnica Kraszowice - Jedlina-Zdrój, przekazano majątek do PKP SA) skrócono przebieg linii do Świdnicy Przedmieścia (km 60,800). W 2022 r., tj. w trakcie remontu górskiego odcinka, finansowanego ze środków Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych Aglomeracji Wałbrzyskiej, nadano mu nowy numer ...
Do 2004 r. linia kolejowa nr 285 w instrukcji D27 PKP-PLK formalnie zaczynała się na stacji Wrocław Główny (km -0,108) i kończyła w Jedlinie-Zdroju (km 82,392). W momencie formalnej likwidacji odcinka górskiego (Świdnica Kraszowice - Jedlina-Zdrój, przekazano majątek do PKP SA) skrócono przebieg linii do Świdnicy Przedmieścia (km 60,800). W 2022 r., tj. w trakcie remontu górskiego odcinka, finansowanego ze środków Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych Aglomeracji Wałbrzyskiej, nadano mu nowy numer linii - 266, jednak nie zdecydowano o wyznaczeniu nowego pikietażu na odcinku Świdnica Kraszowice - Jedlina-Zdrój.

Dla zobrazowania ciągłości linii Kolei Doliny Bystrzycy zdecydowano o pozostawieniu wszystkich odcinków linii 285 i 266 w jednym obiekcie do czasu ewentualnej zmiany pikietażu linii.
(moose)

Szyb Kazimierz w Glinicy z widocznym po prawej stronie ostrym ...