Jezioro Kochanowo

Kölmchener See, Chełmek, Kochanowo Duże, Kochanowskie Duże

Jezioro Kochanowo (nazwy oboczne i lokalne to Chełmek, Kochanowo Duże, Kochanowskie Duże) o pow. 16,7 ha i objętości wód 330,7 tys. m3 jest jeziorem przepływowym. Leży w górnym biegu rzeki Ciekąca, będącej dopływem rzeki Obrzycy. Cechy morfometryczne jeziora kwalifikują je poza kategorią podatności na degradację. Skład fizyko - chemiczny wód kwalifikuje jezioro do III klasy czystości. Wody jeziora są dość znacznie zanieczyszczone związkami biogennymi. Bakteriologicznie wody jeziora odpowiadają II ...
Jezioro Kochanowo (nazwy oboczne i lokalne to Chełmek, Kochanowo Duże, Kochanowskie Duże) o pow. 16,7 ha i objętości wód 330,7 tys. m3 jest jeziorem przepływowym. Leży w górnym biegu rzeki Ciekąca, będącej dopływem rzeki Obrzycy. Cechy morfometryczne jeziora kwalifikują je poza kategorią podatności na degradację. Skład fizyko - chemiczny wód kwalifikuje jezioro do III klasy czystości. Wody jeziora są dość znacznie zanieczyszczone związkami biogennymi. Bakteriologicznie wody jeziora odpowiadają II klasie czystości.
(Petroniusz / Raport PIOS z 2003r. o stanie środowiska)

Widok na Jezioro Kochanowskie Duże i kościół pw. św. Katarzyny ...