2014 - Rewitalizacja parku im. Jana Kasprowicza

Cmentarze dla ubogich i pensjonariuszy domu poprawczego (dawne)

Park im. Jana Kasprowicza

Park Pionierów

Park ten znajduje się w rejonie ulic Pionierów Ziemi Świdnickiej , Traugutta oraz Sprzymierzeńców. Kształtem zbliżony jest do trójkąta, o całkowitej powierzchni ~4 hektarów.W parku tym zachowało się wiele alejek, które są świadectwem istniejących tu przed wielu laty cmentarzy. W pobliżu ulicy Pionierów począwszy od 1879-81 chowano zmarłych pensjonariuszy domu poprawczego. Przy Traugutta już pod koniec XVIII wieku istniał cmentarz katolicki. Został splantowany w 1928 roku, ale jeszcze po wojnie widać ...
Park ten znajduje się w rejonie ulic Pionierów Ziemi Świdnickiej , Traugutta oraz Sprzymierzeńców. Kształtem zbliżony jest do trójkąta, o całkowitej powierzchni ~4 hektarów.W parku tym zachowało się wiele alejek, które są świadectwem istniejących tu przed wielu laty cmentarzy. W pobliżu ulicy Pionierów począwszy od 1879-81 chowano zmarłych pensjonariuszy domu poprawczego. Przy Traugutta już pod koniec XVIII wieku istniał cmentarz katolicki. Został splantowany w 1928 roku, ale jeszcze po wojnie widać było w tym miejscu mogiły. janusz50938

Fragment obecnego Parku Pionierów w pobliżu ronda przy ulicy Sprzymierzeńców, ...
    Fragment parku z kierunku wschodniego, w tle budynek I Liceum ...