Zdjęcia niezidentyfikowane (Miłków), Miłków
Popski: Na aukcji na rewersie widać datę z rokiem 1930 lub 1931. Można zawęzić datowanie.
stap: To może być też wykop pod jakąś rurę itp.

pavelo

02 czerwca 2012r. (sobota) - WYCIECZKA ERNST MAY WE WROCŁAWIU

WYCIECZKA 02 czerwca 2012r.

WYCIECZKA  ERNST MAY WE WROCŁAWIU - (ZWIEDZANIE WYSTAWY CZASOWEJ ERNSTA MAYA W MUZEUM ARCHITEKTURY + OBJAZD AUTOKAREM JEGO WROCŁAWSKICH DOKONAŃ)

TERMIN: 02 czerwca 2012r. (sobota) Godz. rozpoczęcia wycieczki: 10:50.

Miejsce rozpoczęcia wycieczki: Muzeum Architektury we Wrocławiu (ul. Bernardyńska 5) – po zwiedzaniu wystawy Ernsta Maya, dalszą część wycieczki zrealizujemy autokarem.

Przerwa kawowa: półgodzinna.

Zakończenie wycieczki: około godz. 19-19:30, ul. Z. Krasińskiego 1-9, przed wejściem do gmachu Poczty Głównej – „ślepa ulica”.

W każdym zwiedzanym miejscu przewodnik w ciekawy i sugestywny sposób o nim opowie.

W PROGRAMIE:

Ernst May (1886-1970) - jeden z najwybitniejszych urbanistów i architektów niemieckich, jeden z najwybitniejszych przedstawicieli klasycznego modernizmu na świecie, wizjoner, człowiek idei, pasjonująca osobowość.

Jego bogata i nowatorska twórczość miała swój początek we Wrocławiu i na Śląsku. Projekty zrealizowane we Wrocławiu i na Śląsku zawierają idee, które następnie z wielkim powodzeniem realizował i rozwijał aż na trzech kontynentach. Zatem właśnie we Wrocławiu zaczęła się jego wielka międzynarodowa kariera.

Wrocławskie dokonania Ernsta Maya to istotny wkład w rozwój urbanistyczny i architektoniczny naszego miasta w XX wieku i nie sposób mówić o rozwoju Wrocławia w tym okresie nie znając tego twórcy.

Wycieczkę rozpoczniemy od zwiedzania wystawy czasowej Ernsta Maya we wrocławskim Muzeum Architektury (niebawem wystawa, będąca największym do tej pory międzynarodowym pokazem twórczości Maya, zakończy się), zwracając szczególną uwagę na wątki dotyczące Wrocławia i Śląska, ale też najważniejsze dokonania Maya w dalszej jego drodze twórczej, aby uświadomić sobie jego znaczenie dla urbanistyki i architektury XX wieku również w szerszej skali.

Następnie, podczas objazdu autokarem, zwiedzimy i objaśnimy wszystkie jego wrocławskie realizacje urbanistyczne i architektoniczne poznane wcześniej na wystawie.

Całość dopełni wiele ciekawych informacji z barwnego życiorysu Ernsta Maya, bo obok nowatorskiej twórczości, był to niezwykle interesujący człowiek i przygodą będzie jego bliższe poznanie.

Jeżeli Państwo zechcecie, prosimy przesłać informację o wycieczce do potencjalnie zainteresowanych osób oraz zaprosić na wycieczkę swoich znajomych.

CENA WYCIECZKI:  55zł/os. – zapisy na wycieczkę wraz z wpłatami przyjmowane są do 31 maja 2012 (czwartek) u Pani Iwony Sawickiej na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu – telefony kontaktowe poniżej (pod wersem ZAPISY I WPŁATY…).

UWAGA: Cena wycieczki nie obejmuje biletów wstępu do poszczególnych obiektów oraz „przerwy kawowej”

● koszt wstępów: 5 zł/os.

ŚWIADCZENIA ZAWARTE W CENIE WYCIECZKI:

• przejazd autokarem
  • obsługa pilota wycieczek
  • obsługa przewodnika turystycznego
  • opłaty parkingowe
  • ubezpieczenie NNW

ZASADY UCZESTNICTWA W WYCIECZKACH JEDNODNIOWYCH - WARTO PRZECZYTAĆ:

1. Numerowane miejsca w autokarze - numery miejsc będą przydzielane nie według kolejności zapisów na wycieczkę, lecz według kolejności wpłat za wycieczkę, począwszy od miejsc w przedniej części autokaru, a następnie w tylnej części autokaru, lub według indywidualnych życzeń uczestników w ramach wolnych miejsc.
  2. Deklaracje uczestnictwa w wycieczce wraz z danymi należy przesyłać drogą e-mailową (niezależnie od dokonania zapisów i wpłat we wskazany poniżej sposób) na adres: wycieczki@vp.pl
  3. Ze względów organizacyjnych wpłaty za wstępy do obiektów przyjmujemy wyłącznie podczas zapisów na wycieczkę.
  4. Wycieczka odbędzie się przy grupie co najmniej 40 osób.
  5. W przypadku rezygnacji z wycieczki wpłata nie jest zwracana, najlepiej więc znaleźć osobę na zastępstwo.
  6. Liczba miejsc w autokarze ograniczona - decyduje kolejność zgłoszeń potwierdzonych dokonanymi wpłatami.
  7. Wszelką korespondencję związaną z naszymi wycieczkami prosimy kierować na adres: wycieczki@vp.pl lub prosimy o kontakt pod numerami telefonów: 71 3 205 150 oraz 607 850 922.

DANE OSOBOWE NIEZBĘDNE DO WPISANIA NA LISTĘ UCZESTNIKÓW:

• imię i nazwisko
  • PESEL
  • adres stałego zameldowania z kodem pocztowym
  • nr tel. komórkowego i stacjonarnego
  • adres e-mail

ZAPISY I WPŁATY WRAZ Z DANYMI OSOBOWYMI PRZYJMUJE:

Do 31 maja 2012 (czwartek) – Pani Iwona Sawicka, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, po uprzednim telefonicznym umówieniu się, tel. 71  3 205 150, 607 850 922.
Jeżeli macie Państwo możliwość zebrania wpłat od kilku zainteresowanych osób, można wnieść opłatę za całą grupę wraz z danymi tychże osób.
Z wyrazami szacunku
Jarosław Rendzi