Johannes Reinelt - Philo vom Walde (1858-1906)

Pomnik Philo vom Walde (dawny)

Denkmal Philo vom Walde

dawi:
Philo vom Walde Pod takim pseudonimem występował poeta Johannes Reinelt ur. 1858. Był on nauczycielem w szkole podstawowej im. Pestalozziego we Wrocławiu (obecnie Szk. Podst. nr 1 przy ul. Nowowiejskiej). Pisał gwarą śląską , a najbardziej znany jego utwór to pieśń "Wer die Welt am Stab durchmessen" (Ten, kto świat przemierza z laską). Zmarł w 1906 roku. Pochowany jest (był?) na cmentarzu Osobowickim. Marmurowy pomnik przedstawiał poetę siedzącego w fotelu podpierającego głowę lewą ręką. ...
dawi:
Philo vom Walde Pod takim pseudonimem występował poeta Johannes Reinelt ur. 1858. Był on nauczycielem w szkole podstawowej im. Pestalozziego we Wrocławiu (obecnie Szk. Podst. nr 1 przy ul. Nowowiejskiej). Pisał gwarą śląską , a najbardziej znany jego utwór to pieśń "Wer die Welt am Stab durchmessen" (Ten, kto świat przemierza z laską). Zmarł w 1906 roku. Pochowany jest (był?) na cmentarzu Osobowickim. Marmurowy pomnik przedstawiał poetę siedzącego w fotelu podpierającego głowę lewą ręką. Naturalnej wielkości rzeźba zwrócona była w stronę szkoły, w której kiedyś pracował. Autorem pomnika był Josef Oberth w 1912 roku. Podobny pomnik wykonał również dla wsi Gołuszowice (Kreuzendorf) w powiecie Głubczyce, rodzinnej miejscowości poety.

Pomnik Philo vom Walde we Wrocławiu.
    Pomnik Philo vom Walde w parku Stanisława Tołpy.