Pomnik oddziałów szturmowych SA

SA Ehrenmal

Istnieje częściowo

Zaprojektowany przez Ch. Cabanisa w roku 1935 pomnik był poświęcony pamięci oddziałów szturmowych. Odsłonięty w tym samym roku stanowił centralny element Parku Wschodniego, swoim kształtem i umiejscowieniem symbolizował miejsce germańskich zgromadzeń ludowych "Thingstätte". Pomnik w kształcie walca wykonany był z cegły murarskiej z okładziną kutego granitu, z przodu znajdowała sie tablica pamiątkowa i godło państwowe, natomiast po prawej stronie wmurowana była swastyka wykonana z kostki granitowej. ...
Zaprojektowany przez Ch. Cabanisa w roku 1935 pomnik był poświęcony pamięci oddziałów szturmowych. Odsłonięty w tym samym roku stanowił centralny element Parku Wschodniego, swoim kształtem i umiejscowieniem symbolizował miejsce germańskich zgromadzeń ludowych "Thingstätte". Pomnik w kształcie walca wykonany był z cegły murarskiej z okładziną kutego granitu, z przodu znajdowała sie tablica pamiątkowa i godło państwowe, natomiast po prawej stronie wmurowana była swastyka wykonana z kostki granitowej. Co ciekawe pomnik po wojnie nie został zlikwidowany, stopniowo jednak niszczał. W roku 2004 rozpadającą się konstrucję podmurowano, zakryto również miejsce w którym znajdowała się swastyka.

Pomnik w roku 1936. fot. Klettephoto
    Park Wschodni. Bunkier na polanie (pomnik SA). Był przystosowany ...
    Dawny pomnik z widoczną swastyką
    zdjecie wejscia do bunkra. Obiekt znajduje się w centralnym miejscu ...
    komentarze: 3
    Budynek z zamurowaną już swastyką. Zdjęcie do porównania http://wroclaw.hydral.com.pl/teeold1.php?ref=002375&type=z&thread=0&f=1
    Wejście do środka zamurowane i brakujące kamienne pokrycie ścian ...
    Dawny pomnik stał się jakiś czas temu celem pielgrzymek faszystów.