Stodoła (dawna), Brzeście
POLI 2: Na parterze budynku była obora dla krów mlecznych. Pod sufitem obory, na całej długości budynku, podwieszona była szyna do której mocowano metalowe wózki, którymi rozwożono paszę do koryt. Przez całą długość budynku prowadziły też szyny kolejki folwarcznej. Na piętrze magazynowano paszę dla krów. Na środku budynku widoczne są wrota, które prowadziły na ogrodzony ówcześnie wybieg dla krów przed oborą. ...
Willa nr 17-19, ul. Raduńska, Łódź
moose: Vabank?
Brama Górna, ul. Staromiejska, Olsztyn
moose: Brama Górna, czy Wysoka Brama - która nazwa jest częściej używana?
Budynek nr 2 (d. dom kultury), ul. Bierutowska, Wrocław
mirucha: to zabytek
Zakład Mechaniczny Elzam-Zamech, ul. Stoczniowa, Elbląg
tomimaki: Dodałem znacznik dawnego dworca kolei nadzalewowej (Haffuferbahn) i dopisałem do nieistniejącego odcinka linii.
ul. Sycowska, Wrocław
mirucha: to kamień upamiętniający bitwę w 1109 roku. Znajduje sie za nim dom kultury WSK

Sendu
tomimaki
tomimaki
atom
atom
atom
atom
atom

Bogdanów – wieś w województwie dolnośląskim
Autor: bogdanow°, Data dodania: 2024-06-19 20:06:42, Aktualizacja: 2024-06-19 20:06:42, Odsłon: 247

Jedna z pięciu wsi o tej urokliwej nazwie

Bogdanów – wieś położona województwie dolnośląskim, w powiecie średzkim, w gminie Kostomłoty. W 2021 roku liczyła 229 mieszkańców.

Bogdanów został założony przez księcia Bolesława Wysokiego. Jednak wiele przekazów wskazuje na założenie wsi przez hrabiego Bogdana, od którego imienia pochodzi nazwa. Pierwsza wzmianka o Bogdanowie „villa Bogdani” pochodzi z 1175 roku. Kolejno miejscowość została wymieniona w zlatynizowanej formie Boguduni w łacińskim dokumencie wydanym 10 sierpnia 1201 przez kancelarię papieża Innocentego III w Segni, a później w staropolskiej, zlatynizowanej formie Bogdanovo w łacińskim dokumencie wydanym w 1202 roku we Wrocławiu przez kancelarię biskupa wrocławskiego Cypriana.

Po 1175 roku miejscowość nadana została konwentowi cystersów z Lubiąża. Ten jednak po dwóch latach administracji sprzedał dobra wraz ze wszystkimi świadczeniami. Ale już w 1202 roku Bogdanów powrócił na nowo we władanie cystersów, którzy wybudowali we wsi folwark i dwór. Wieś nosiła wówczas nazwę Nova curia (z łac. nowa troska). Majątek wsi w rękach klasztornych pozostał do 1810 roku, kiedy to sekularyzacja dóbr kościelnych odebrała mnichom ten majątek. Od tamtej chwili dobra wsi stały się on dobrem prywatnym. W latach 60. XIX wieku folwark w Bogdanowie nabył Alfred Karl August von Wietersheim, który wybudował w 1864 roku neorenesansowy pałac (przebudowany w 1875 roku). W 1867 roku inicjatywy ówczesnych właścicieli dóbr, w otoczeniu cmentarza wybudowany został z cegły neobarokowy kościół pw. Matki Bożej Anielskiej. Do dzisiaj jego zachodnią ścianę zdobią płyty nagrobne członków rodu von Wietersheim.

Na placu przed bramą dawnego folwarku, znajduje się kamienny obelisk. Jest to pochodzący z okresu międzywojennego dawny pomnik, poświęcony pamięci mieszkańców miejscowości, poległych żołnierzy i zaginionych w czasie I Wojny Światowej. Po 1945 roku płyciny z nazwiskami żołnierzy zabetonowano.

Pozostałe wsie o nazwie Bogdanów:

• w województwie wielkopolskim, w powiecie kaliskim, w gminie Koźminek (247 mieszkańców w 2021 roku)

• w województwie łódzkim, w powiecie piotrkowskim, w gminie Wola Krzysztoporska (220 mieszkańców w 2021 roku)

• w województwie opolskim, w powiecie brzeskim, w gminie Grodków (164 mieszkańców w 2021 roku)

• w województwie małopolskim, w powiecie miechowskim, w gminie Kozłów (116 mieszkańców w 2022 roku)