Jezioro Otmuchowskie (Zbiornik Otmuchów), Otmuchów
kitapczy: To jest to samo ujęcie. Porównaj tu:
Stanowisko przeciwlotnicze (dawne), Malczyce
covox: Stanowiskach artyleryjskich, czy radarowych?
Zdjęcia niezidentyfikowane (Polska)
MacGyver_74: Obstawiam, że to nie Polska. Duże miasto portowe z rzeką, u góry kadru na prawo od topoli widać dźwigi portowe. Układ (rzeka, morze i port) podobne do Wisłoujścia w Gdańsku, ale nie pasuje kościół w centrum kadru.
3 Jelcz Rally (1988 - OS Gęsiniec), Strzelin
MacGyver_74: Dwusuw występował jedynie w modelach produkowanych do 1967 roku. Później montowano już silniki czterosuwowe, chociaż początkowo ich moc pozostawiała wiele do życzenia. Nie zapominajmy jednak, że były to silniki wielopaliwowe o sporych luzach technologicznych. Taki silnik zapewniał możliwość uruchomienia po wielu latach przestoju, nawet gdy na tulejach cylindrowych pojawiła się rdza. Co do rakiet to ...
Dom nr 8, ul. Harcerska, Grodzisk Mazowiecki
Irena Wolanin: Tak,a przy padającym deszczu ciepła tonacja fotografii sprawia wrażenie, że jest światło w oknach... chociaż wersja czarno-biała bardziej do mnie przemawia.
ul. Pomorska, Wrocław
W.Mazurkiewicz (Soravianus) [vmuzzy@gmail.com]: A to Andrzej na zdjęciu ? :)

tomimaki
Krzysiek_2
Krzysztof Bach
Krzysztof Bach
rok
rok
rok
atom
Rob G.
Rob G.
rok
rok
KrzysztofKudowa

Pałac Pomorzowice
Autor: GREGORIUS...°, Data dodania: 2024-05-28 00:20:21, Aktualizacja: 2024-05-28 00:20:21, Odsłon: 142

Pałac Pomorzowice

Zerkając na budynek od strony baszty można odnieść wrażenie, że to zwykły dom mieszkalny, ciut nawet "przydługawy" :). Jednak strona frontowa zdradza nieco jego pałacową genezę. Skromniutki portyk z dwiema kolumnami i balkonikiem poprawia nieco ogólne wrażenie, podobnie jak wbudowana w bryłe budynku wieża występująca z lica jedynie do połowy swej średnicy. Pałac stanowi obecnie lokum mieszkalne dla kilku rodzin i został swego czasu odremontowany dzięki okolicznej spółdzielni rolniczej, które to spółdzielnie...jak wiadomo...zazwyczaj doprowadzały w czasach PRL-u podobne obiekty do ruiny.

/ / / 1a-1c /