Schron bojowy

Przedmoście Koło - schron bojowy nr 11. Jedenasty, odwrócony do góry "nogami", schron bojowy linii obronnej "Przedmoście Koło". Położony we wsi Russocice, powiat turecki, po zachodniej stronie dawnej odkrywki "Władysławów". Pierwotnie schron znajdował się około 500 metrów w kierunku wschodnim, lecz w trakcie działania kopalni został przeniesiony.
Niewielka acz ciekawa pozycja przygotowywane przez jednostki Armii Poznań (25 Dywizja Piechoty – jako że dywizja ta miała najliczniejsze pododdziały saperskie ...
Niewielka acz ciekawa pozycja przygotowywane przez jednostki Armii Poznań (25 Dywizja Piechoty – jako że dywizja ta miała najliczniejsze pododdziały saperskie w całej Armii Poznań) tuż przed wybuchem 2 Wojny Światowej ( spodziewana gotowość linii obronnej w skład której miały wejść schrony „przedmościa Koło” określana była na połowę września 1939 roku) na przedpolu potencjalnej przeprawy mostowej w Kole. Pas rozbudowanych umocnień zawiera 21 sztuk schronów bojowych i obserwacyjnych biegnących łukiem na 7-10 km na zachód i południe od Koła oparty skrzydłami o łuk rzeki Warty.

Umocnienia wykonywano w pośpiechu, w środku lata, czekając na zakończenie żniw (wojsko nie miało funduszy na pokrywanie strat w uprawach) środkami polowymi, dzięki czemu możemy obejrzeć w praktyce jak wyglądały podręcznikowe konstrukcje lekkich schronów przewidziane instrukcjami saperskimi WP. Dodatkowym atutem przy zwiedzaniu tych umocnień jest fakt, iż nigdy nie zostały wykorzystane bojowo, bowiem rozwój sytuacji na froncie we wrześniu 1939 roku wymusił konieczność opuszczenia wielkopolski przez jednostki Armii Poznań. Część obiektów nie została nawet pozbawiona szalunku. Wszystkie są jednoizbowymi obiektami ze strzelnicami pozbawionymi pancerzy (anty-rykoszetowe zwężenia schodkowe także wykonane są tylko techniką wylewania betonu).
Obiekty rozmieszczone są w terenie w kilku zgrupowaniach po 2-6 szt kryjących się wzajemnie ogniem broni maszynowej. Grupy takie występują w okolicach miejscowości: Chylin, Kuny, Władysławów, Tarnowa. Spora cześć z nich znajduje się w bardzo ładnym przyrodniczo położeniu: lekko ukryte w lesie lub na obrzeżach pól . Jeden z nich leży odwrócony o 180stopni , na skutek działań kopalni kruszyw , można sobie obejrzeć jak wyglądają elementy schronu ukryte normalnie w ziemi (w miejscu kopalni ma powstać z czasem jezioro , ciekawe czy lub jakie turystyczne zastosowanie będzie miał wówczas ten schron).
Na całość pozycji składają się schrony obserwacyjne ( umieszczane często pomiędzy bojowymi lub w ich pobliżu) oraz schrony bojowe na 1-2 ckm do ognia czołowego lub bocznego.

Przedmoście Koło - schron bojowy nr 11.
    Przedmoście Koło - schron bojowy nr 11 wejście do schronu.