Cmentarz żydowski

Cmentarz żydowski w Russocicach znajduje się po wschodniej stronie drogi z Russocic do Milinowa i zajmuje działkę geodezyjną nr 302709 2.0017.689 o powierzchni 4273 m kw.
Cmentarz służył jako miejsce pochówku żydowskich mieszkańców Władysławowa oraz okolicznych miejscowości.
Cmentarz gminy żydowskiej we Władysławowie został uporządkowany i upamiętniony. Inicjatorem prac był miejscowy artysta. Władysławów to wieś w województwie wielkopolskim. Żydzi mieszkali w niej na pewno już od końca XVIII wieku. ...
Cmentarz gminy żydowskiej we Władysławowie został uporządkowany i upamiętniony. Inicjatorem prac był miejscowy artysta. Władysławów to wieś w województwie wielkopolskim. Żydzi mieszkali w niej na pewno już od końca XVIII wieku. Była to niewielka społeczność, w 1921 r. licząca 293 osoby. W 1941 r. większość z nich Niemcy zamordowali w Chełmnie nad Nerem.
O ich obecności przypominał zdewastowany cmentarz, położony w pobliskiej wsi Russocice. Był niszczony w czasie wojny, a zapewne również po jej zakończeniu. W latach 80. kilka nagrobków zabezpieczono w Muzeum Okręgowym w Koninie. Na cmentarzu pozostały tylko trzy zapadnięte w ziemię macewy oraz głaz z tablicą informacyjną, ustawiony przez pracowników konińskiego muzeum.
W 2017 r. jeden z mieszkańców wsi zgłosił chęć przekazania kilkunastu żydowskich nagrobków, utwardzających jego podwórze. Sprawą zainteresował się artysta-rzeźbiarz Marcin Boczek.Niestety, nie udało się odzyskać nagrobków z muzeum w Koninie. Kilka lat temu przewieziono je razem z nagrobkami z innych wielkopolskich cmentarzy do Chełmna nad Nerem. Dziś trudno ustalić, które z nich pochodzą z Russocic.
W czwartek, 3 października 2019 r. odbyła się uroczystość otwarcia odrestaurowanego cmentarza. Specjalnie na nią z Izraela przyjechały dzieci i wnuki Feli Tobiak – prawdopodobnie jedynej ocalałej Żydówki z Władysławowa.
Pytany o motywację, Marcin Boczek odpowiada krótko i skromnie: „Zrobiłem to z obowiązku moralnego”.

Cmentarz żydowski.