Przedsiębiorstwo Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego - Wytwórnia Win (dawne)

Gebr. Bulla Akt. – Ges. Obst- und Beerenwien Großkelterei
Państwowe Zakłady Przemysłu Fermentacyjnego
Legnickie Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego PP

Legnickie Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego były jednym z większych zakładów tego typu w Polsce. Uruchomiono je w 1945 r. jako Państwowe Zakłady Przemysłu Fermentacyjnego, które przejęły wytwórnię win i soków braci Bulla (Gebr. Bulla Akt. – Ges. Obst- und Beerenwien Großkelterei), uruchamiając produkcję win opartych na surowcach krajowych. W 1946 r zakład zatrudniał 62 osoby. W 1948 r. zbudowano nowe oddziały produkcyjne: fermentacji, leżakowni, rozlewni wina, hale filtrów i pasteryzacji. Zatrudnienie ...
Legnickie Zakłady Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego były jednym z większych zakładów tego typu w Polsce. Uruchomiono je w 1945 r. jako Państwowe Zakłady Przemysłu Fermentacyjnego, które przejęły wytwórnię win i soków braci Bulla (Gebr. Bulla Akt. – Ges. Obst- und Beerenwien Großkelterei), uruchamiając produkcję win opartych na surowcach krajowych. W 1946 r zakład zatrudniał 62 osoby. W 1948 r. zbudowano nowe oddziały produkcyjne: fermentacji, leżakowni, rozlewni wina, hale filtrów i pasteryzacji. Zatrudnienie w przedsiębiorstwie wzrosło w 1950 r. do 320 osób. Ponieważ ul. Górnicza (poprzednio Neißer Straße) znalazła się wewnątrz zabudowań fabrycznych, przedsiębiorstwo przypisano do ul. Fabrycznej 2.
(Iras-Legzol)

Faktura firmy Gebr. Bulla Akt. – Ges. Obst- und Beerenwien Großkelterei ...