Pomnik techniki - Parowóz Tw53-2570

Halinka (pot.)

Lokomotywa na Placu Dworcowym – polski parowóz wąskotorowy typu Tw53 (jeden z czterech istniejących jeszcze egzemplarzy; oznaczenie: Tw53-2570), umiejscowiony jako pomnik na placu Dworcowym w Raciborzu, przed budynkiem PKP. Został wyprodukowany przez firmę Fablok w 1955 r. W 1985 r. kolejarze przekazali go miastu. Lokomotywa została ustawiona na placu Dworcowym, w miejscu w którym stoi do dziś. Nadano jej przydomek „Halinka” od imienia Haliny Tarkoty, byłej zastępczyni naczelnika stacji PKP w Raciborzu. ...
Lokomotywa na Placu Dworcowym – polski parowóz wąskotorowy typu Tw53 (jeden z czterech istniejących jeszcze egzemplarzy; oznaczenie: Tw53-2570), umiejscowiony jako pomnik na placu Dworcowym w Raciborzu, przed budynkiem PKP. Został wyprodukowany przez firmę Fablok w 1955 r. W 1985 r. kolejarze przekazali go miastu. Lokomotywa została ustawiona na placu Dworcowym, w miejscu w którym stoi do dziś. Nadano jej przydomek „Halinka” od imienia Haliny Tarkoty, byłej zastępczyni naczelnika stacji PKP w Raciborzu. Z czasem parowóz stał się symbolem raciborskiego kolejnictwa.

Za:

Racibórz, lokomotywa "Halinka". ustawiona w charakterze pomnika ...